Најновије

СКОТ ОДЛАЗИ ИЗ БЕОГРАДА, АЛИ НАСТАВЉА СА УЦЕНАМА: Србија може да напредује, али прво мора да уради ово...

Амерички амбасадор Кајл Скот оценио је да су у Србији урађене озбиљне реформе, да земља расте, али да мора још више и брже да се развија због животног страндарда који је далеко од онога у ЕУ, а што је неопходно како би задржала образоване људе.

Амерички амбасадор Кајл Скот (Фото: Јутјуб)

"Одлазак људи прети да угрози будућност Србије више од било чега, зато је потребно створити више услова за останак него за одлазак", рекао је Скот на предавању "Оптимизам у економским односима САД и Србије", током кога је оценио да одности две земље прерастају у право партнерство.

"У САД чинимо све да подржимо евроинтеграције Србије, економски развој, и залажемо се за потпуну примену Бриселског споразума. Именовање специјалног изасланика за Балкан Метјуа Палмера потврда је колики напор улажемо", рекао је Скот и додао да је решење косовског питања предуслов за раст Србије.

"Надамо се да можемо да решимо те проблеме", рекао је амбасадор.

Према његовим речима, млади су, док су неки опседнути територијом, фокусирани на интерент и размишљања о бољем послу на коме ће више зарађивати.

Амбасадор је рекао да је за три и по године мандата у Београду, видео да земља излази из напорног периода транзиције, и додао да са сигурношћу очекује да ће постати део и ЕУ и Светске трговинске ораганизације у скорој будућности.

Подсетио је да постоје многи услови за оптимизам, привредни раст је у порасту, јавни дуг и незапосленост опадају, курс динара је стабилан, што су, како је оценио, огромна достигнућа.

Амбасадор је оценио да је за тај бољи живот неоходно подстаћи раст БДП како би достигао ниво од 10 одсто, а земља достигла европски стандард.

Према његовим речима, у том циљу неопходне су реформе као што су ефиксасније правосуђе, рад на сузбијану корупције. Неопходна је и рефома медија и истраживачко новинарство, што је, како је додао, важно и за развој бизниса, долазак инвестиција као и пораст домаћих улагања.

"Људи су највећи ресурси, нису то ни бакар, ни литијум", поручио је амбасадор.

САД имају значајну улогу у оптимизму који видим, рекао је Скот и додао да су америчке компаније донеле четири милијарде директних инвестиција, нове технологије и вештине.

"САД су спремне да прошире сарадњу и са Владом Србије и са привредом", оценио је Скот у Савезу економиста Србије, на предавању у ОРГАНИЗАЦИЈИ УДРУЖЕЊА КОРПОРАТИВНИХ ДИРЕКТОРА СРБИЈЕ, а које је одржао на беспрекорном српском језику.

Прочитајте ОВДЕ колико ће Србији најмање требати за улазак у ЕУ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА