Најновије

ЖЕЛЕ ДА ДИСЦИПЛИНУЈУ СРПСКУ! Откривен паклени план Запада: Американци наоружавају босанску војску!

Оружане снаге Босне и Херцеговине (БиХ) покренуле су процес наоружавања, како је то прошле године и најавио Бакир Изетбеговић. Први контигент стигао је из Америке у виду два половна хеликоптера „Хјуи 2“, америчке фирме „Бел“, који су се прославили учешћем у Вијетнамском рату.

Војска БиХ (Фото: Јутјуб)

Незванично, ово је само почетак у наоружавању босанске војске које ће финансирати Америка уз инстант донацију од пет милиона евра. Остатак новца, око 300 милиона конвертибилних марака, одобрило је Веће министара БиХ у децембру 2015. године.

Да ли је наоружавање борбеним хеликоптерима у тренутку када је политичка сцена у БиХ усијана, нарочито после Декларације СДА о стварању Републике БиХ, потез који може да оде у лошем правцу?

Војска Федерације, а не РС

Предраг Ћеранић, декан Факултета за безбедност у Бањалуци и Гостимир Т. Поповић, политички аналитичар и стручњак за безбедност, сматрају да све што се дешава у БиХ има везе са политиком, укључујући и наоружавање војске.

Оба саговорника сматрају да ако је Америка могла да дâ осам милиона евра за невладин сектор, а да РС о томе није ништа знала, сасвим је могуће да ни у ову америчку донацију нису били упућени. То је, како каже Ћеранић, мањи проблем од питања против кога се наоружава војска Босне?!

„Безбедност је дубоко политичко питање у БиХ. Ако је осуђена РС која је желела да обнови лако наоружање свог МУП-а, како онда борбени хеликоптери могу бити добродошли“, пита се он, уз подсећање да је РС од пет агенција добила дозволе да обнови оружје за полицију, али је опет на крају испало да се РС наоружава.

Он верује да је доста тога јасно из недавне Декларацију СДА.

„Двоструки стандарди су још од потписивања Дејтона на сцени у БиХ и то смета не само Србима, већ и Хрватима. Када причамо о наоружању, мора се имати у виду и недавна платформу СДА која је истакла ратне циљеве. Дакле, све оно што је хтео да оствари Алија Изетбеговић, а због чега је и дошло до ратних сукоба на овим просторима, сада покушава да оствари његов син Бакир Изетбеговић“, додаје он. 

Одбрана је на ентитетима

Стручњак за безбедност Гостимир Т. Поповић наглашава да проблем може да настане јер је одбрамбени систем РС предат Сарајеву, дакле, РС га нема.

„У анексима Дејтонског споразума лепо пише шта ко може и колико да има од наоружања. С обзиром да је РС одузето право које је према Дејтонском споразуму имала, то јест могућност да има своју војску, ово сада може да буде проблем. Због тога је можда потребно да се направи одређени политички потез како би РС вратила право које јој је припадало по изворном Дејтону“, каже он.

Ћеранић подсећа да је РС пристала да БиХ има заједничку одбрану, само због недостатка новца. Иначе, у Дејтонском споразуму организација безбедности, укључујући ту и војску, припада ентитетима, додаје он.

„Члан српског председништва Милорад Додик у више наврата је захтевао да се надлежност безбедности врати под окриље РС, покушавајући да то наметне као тему за разговор у Сарајеву и међу представницима међународне заједнице. Међутим, сваки пут је испало да жели да ’милитаризује РС‘“, објашњава Ћеранић.

Дисциплиновање РС

Оба саговорника верују да се теоретски војска БиХ посматра као заједничка војска, али да је то у пракси заправо војска Федерације. Врло је могуће, додаје Поповић, да ови борбени изненадни поклони имају за циљ дисциплиновање РС.

"То је негативан покушај Америке и НАТО-а да се на неки начин покажу зуби Републици Српској. Није ово нека велика и много опасна донација, али јесте активност која није у складу са мировном политиком“, његов је закључак.

После ове донације босанска војска ће имати укупно 12 хеликоптера, а даља набавка ће се финансирати из одбрамбеног буџета БиХ уз америчку подршку.

Максимална носивост ових америчких хеликоптера је 13 људи или 2.210 килограма терета, мада може да понесе до 2.268 килограма терета. Максимална брзина крстарења је 196 километра на час, а долет 455 мм.

Прочитајте ОВДЕ са ким се хрватска председница састала у Њујорку.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА