Најновије

ЦРНЕ ПРОГНОЗЕ СТРУЧЊАКА: Ево зашто се тресу БиХ и Албанија и због чега је Бањалука у највећој опасности! (ВИДЕО)

Потрес у Албанији навео је стручњаке, али и грађане БиХ на размишљање има ли овај догађај везе са учесталим потресима последњих месеци на подручју Босне и Херцеговине, којих је од почетка године било 44.

Земљотрес (Фото: Јутјуб)

Према званичним подацима, само од јула до септембра ове године на подручју Тузланског кантона забележено је 14 потреса. Неки њих су били врло непријатни за становништво.

Тло у Албанији је ове године подрхтавало 340 пута, а најјачи удар је био јачине 5,8 степени по Рићтеру и за собом оставио значајну материјалну штету. Повређено је више од 130 људи.

Сеизмолози кажу да је до потреса дошло померањем афричке тектонске плоче, која се протеже све до Алпа.

"Та афричка тектонска плоча диже наше планине годишње центиметар или два, оне расту", појашњава Иван Брлек, сеизмолог Федералног ХМЗ.

Међутим, потрес у Албанији нема везе са учесталим подрхтавањима тла у Босни и Херцеговини, истиче струка. Од почетка године до овог тренутка забележена су 44 потреса у БиХ: осим оних 14 у области Тузле, епицентри су били у местима Гнојница, Мрамор, Сребреник и Пурачић. Најјачи удари досезали су и 4,7 ступњева по Рихтеру.

"Потребно је извесно време да се накупи сеизмичка енергија да дође до ослобађања те сизмичке енергије", каже Брлек.

У случају Тузле сеизмичка енергија сакупљала се више од 40 година - од последњег великог потреса у Мрамору 1974. године. Тло се тада тресло јачином 4,9 степена по Рихтеру. Најразорнији потрес у БиХ изазвао је катастрофалне последице у Бањалуци 1969. године.

Четири јака потреса претходила су главном удару, 27. октобра 1969. Јачина од 6,6 степена по Рихтеру била је довољна да убије 15 људи и повреди 1.117 особа, а 86.000 стамбених јединица било је уништено.

"Бањалука је на једном веома комплексном сеизмичком чвору где се укрштају два раседа. И због тога може да дође до јачих потреса какав је био 1969. године. Хазард за Бањалуку је висок, јер се догодио једном такав земљотрес, и постоји могућност да се поновно догоди'', истиче Сњежана Цвијић Амулић, сеизмолог РХМЗ РС.

Према прогнози сеизмолога, у БиХ се у сљедећих 50 година могу очекивати потреси јачине до 7 степени Меркалијеве скале. Такви потреси могу изазвати материјалну штету, али не и људске жртве.

Прочитајте ОВДЕ  како се то у Њујорку преговарало о судбини света.

Извор: Танјуг

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА