Најновије

ДАЧИЋ ВИКАО НА ТАЧИЈА, ХАШИМ ПРАВИО ГРИМАСЕ ЗБОГ ПАЦКИ ИЗ СРБИЈЕ! Ово се дешавало иза затворених врата у Њујорку! (ВИДЕО)

На традиционалној неформалној вечери, коју је за лидере Западног Балкана организовала Федерика Могерини, одлазећа висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност било је напето, па чак и повишених тонова између шефа српске дипломатије Ивице Дачића и председника тзв Републике Косово Хашима Тачија!

Могерини и Дачић (Фото: Јутјуб)

Из извора у дипломатским круговима кажу да се Хашиму Тачију није баш свидело излагање шефа српске дипломатије Ивице Дачића, тачније онај део о не остваривању преузетих обавеза од стране Приштине.

- Стриктно поштовање закључених и договорених оквира регионалне сарадње од стране свих учесница у региону, без изузетка је предуслов успешне реализације и унапређења регионалне сарадње - рекао је Дачић.

Ове речи се нису баш свиделе Хашиму Тачију који је правио гримасе.

- Тачи је видно негодовао на опаске Дачића, те је шеф српске дипломатије повишеним тоном поновио реченицу: "Стриктно поштовање закључених и договорених оквира" - открива извор.

Дачић је између осталог рекао и да очекује да ће наредни високи представник ЕУ наставити одлучније да доприноси том процесу у циљу постизања решења прихватљивих за све стране, уз истовремено инсистирање на испуњавању преузетих обавеза.

Шеф српске дипломатије је нагласио да је место Србије и читавог региона у ЕУ, да се наша држава залаже за мир и стабилност у региону и да је регионална стабилност један од спољнополитичких приоритета којима је Београд посвећен.

Председник привремених косовских институција Хашим Тачи јавно је у Њујорку обећао да ће нова влада у Приштини, која се буде формирала после избора, укинути таксе уведене на робу из централне Србије.

У саопштењу Европске комисије каже се да су на скупу чији је домаћин била Могеринијева, сви подржали наставак дијалога Србије и Косова и "скоро постизање правнообавезујућег споразума о пуној нормализацији односа“. У Бриселу наводе да су шефица ЕУ дипломатије и представници из региона размотрили постигнути „значајан напредак“ и сагледали будуће задатке у циљу ЕУ перспективе Западног Балкана.

Пред отварање генералне дебате 74. заседања Генералне скупштине Уједињених нација (УН), министар спољних послова Србије Ивица Дачић имао је низ краћих сусрета са светским званичнима, саопштило је министарство.Шеф српске дипломатије састао се у седишту УН са премијером Белгије и будућим председником Европског савета Шарлом Мишелом.

Дачић је имао разговоре и са председницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровић, министром иностраних послова Хрватске Горданом Грлићем Радманом и председавајућим Председништву БиХ Жељком Комшићем.

Кратке сусрете Дачић је имао и са министром иностраних послова Бразила Ернестом Араужом, министром иностраних послова Туниса, министром иностраних послова Бангладеша, генералним секретаром ОЕБС-а Томасом Гремингером и другима, наводи се у саопштењу.

Прочитајте ОВДЕ  шта је то Милошевић могао да реши за 24 сата.

Извор: espreso. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА