Најновије

НЕК ОЧЕКУЈУ ОДГОВОР МОСКВЕ: Пољска би да уплаши Русију са неколико хиљада америчких војника?!

Декларација о војној сарадњи, коју су на маргинама Генералне скупштине УН у Њујорку потписали председници САД и Пољске Доналд Трамп и Анджеј Дуда, неће остати без одговора Москве, упозоравају руски експерти.

Маринац (Фото: pixabay. com)

Према речима Дуде, америчке трупе у Пољској омогућиће да се избегне рат. „Дубоко верујем да је то најбољи пут да се спрече нови војни конфликти“, рекао је пољски председник. Јуриј Зверев с Балтичког федералног универзитета „Имануел Кант“ сматра, међутим, да споразум свакако неће допринети безбедности.

„Свака акција изазива реакцију, а потпуно је јасно да ће поводом јачања америчког војног присуства у Пољској Русија морати да предузме узвратне мере. Јасно је такође да ће места дислокације тих трупа постати потенцијалне мете“, упозорава Зверев.

Он истиче да није у питању само повећање америчког војног присуства у Пољској, већ да потписивање уговора између Вашингтона и Варшаве има и други подтекст.

„Пољска жели да буде ’миљеница‘ Сједињених Држава у источној Европи, а можда и у Европи уопште. А ово је начин да се учврсте пољско-америчке везе. Пољска истовремено очекује америчке инвестиције, развој трговине. Али засад је ово у великој мери једнострано. Америка је закључила неколико великих војних уговора вредних милијарде долара за куповину противракетних система ’Патриот‘, искористивши жељу Пољака да ојачају војну сарадњу. Ради се о суми од преко пет милијарди долара, али су пољске компаније које су рачунале на производњу делова, добиле само мрвице“, констатује руски стручњак.

Предизборни потез пољског председника

Јуриј Борисјонок са Московског државног факултета верује да потписивање документа има везе и са парламентарним изборима који се у Пољској одржавају 13. октобра, па америчка администрација, како каже, својски покушава да помогне свом савезнику. 

„Међутим, ако погледамо планове које је Варшава објавила пре годину дана, из горе обећања о јачању америчког војног присуства родио се знатно мањи миш, јер иако ће сада повећање контингента бити доста озбиљно, ипак то није онај ’форт Трамп‘ о којем је Дуда причао прошле године“, наводи Борисјонок. 

Како оцењује, америчка администрација игра доста опрезну игру. Док Варшава циља пољске бираче, америчка администрација је, каже он, поставила одређена ограничења.

Притом је јасно да приче како то није уперено против Русије представљају лоше замаскирану лаж, напомиње Борисјонок и додаје да је засад тешко рећи колико неколико хиљада америчких војника који ће бити премештени из других америчких база у Европи, пре свега из Немачке, могу да уплаше Русију и промене равнотежу снага на истоку Европе, али да није питање колико. 

Где ће бити смештене америчке трупе у Пољској

У декларацији коју је објавило Министарство одбране Пољске, након што је потписана, поред повећања броја америчких војника у Пољској за хиљаду, наведено је да су стране договориле локације на којима ће они бити распоређени. Познањ је одређен као место дислокације штаба дивизијске команде и групе подршке копнених јединица САД. Дравско-Поморск биће главни штаб школског центра за борбену примену оружаних снага Пољске и САД. У месту Вроцлав-Страховице биће штаб транспортне базе америчких оружаних снага, а у Ласку штаб ескадре америчких дронова. У Повизу је планирано да буде штаб авијационе борбене бригаде, батаљона логистичке подршке и објекат снага специјалне намене, а у Лублинцу још један објекат снага специјалне намене. Уз то, Пољска и САД траже одговарајуће место за дислокацију тенковске бригаде борбене групе.

На питање колико се јачање војне сарадње САД и Пољске уклапа у структуру НАТО-а, а колико у планове ЕУ о заједничкој европској војсци, Јуриј Зверев примећује да то никако није повезано.

„Штавише, то све више излази ван оквира НАТО-а. Овде је реч о билатералној сарадњи. Она није толико већа него досад, јер се и до сада у Пољској по принципу ротације налазило 4.500 америчких војника, а њихов број ће сада бити већи за око хиљаду. Али ту нису важне размере, него тенденција, а она је доста непријатна. Заправо, где дође још хиљаду, тамо у будућности може доћи још више војника“, закључује Зверев.

Прочитајте ОВДЕ  све о новој курдској офанзиви на турске снаге у Сирији. Погледајте видео.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА