Најновије

ЦЕНКАЊЕ: СзС тражи девет месеци од договора до избора, Вучић каже - нема одлагања!

Савез за Србију, који је најавио бојкот избора на пролеће 2020. и даље остаје при ставу да на редовне изборе неће изаћи. Остају, међутим, отворени за дијалог о изборним условима, под условом да договорено буде примењивано најмање девет месеци уочи избора. Да ли је такав захтев реалан, с обзиром на то да је крајни рок за редовне изборе 3. мај 2020?

Савез за Србију (Фото: Јутјуб)

Најпре због изборних услова, а сада су власт и опозција сада почели да се разилазе и због изборног календара.

"Редовни избори су у марту или априлу следеће године", каже Ђорђе Милићевић из СПС.

"Наша врата су затворена за изборе на пролеће следеће године", с друге стране наводи председавајући Савеза за Србију Бошко Обрадовић.

Док једна потпуно затварају, друга су одшкринули. Мада су већ прогласили бојкот, у Савезу за Србију спремни су да и даље разговарају о изборним условима, али под одређеним условима.

"Прво морамо да се договоримо око временскоог интервала који је неопходан, а то је минимум девет месеци да се примени оно што се будемо договорили", додаје Александар Ивановић из СДС.

Да договоре сутра, тражени рок од девет месеци значи да избори не би били одржани у крајњем Уставом одређеном року.

Што овај опозициони захтев чини правно немогућим, оцењује Бојан Клачар из Цесида.

"Једини начин да дође до продужење изборних рокова јесте да уђемо у ванредно стање и да онда преко ванредног стања Народна скупштина настави да функционише. Чини се незамисливим тај сценарио. Други сценарио је онај који се помиње од јуче - који се односи на неку врсту лекс специјалиса. Имајући у виду да би то значило дерогирање Устава лекс специјалисом, чини се да је и то решење практично немогуће", наводи Клачар.

Да излаз из немогућег тражи, Бошко Обрадовић препушта власти. "Ко седам или сада већ осам година своје власти не жели да организује слободне и поштене изборе, он мора да одговори на то питање".

Н1: Мислите да треба да прекрши Устав?

"Не, ми се не залажемо за то. Ми се залажемо за слободне и поштене изборе. Како ћемо до њих доћи? Хајте да разговарамо о томе", каже Обрадовић.

Сигурно нећете одлагањем, стиже брзи одговор из Њујорка.

"Од та посла нема ништа. Избори ће бити на време", навео је председник Србије Александр Вучић.

Осим свеобухватног споразума и деветомесечног рока, Савез за Србију тражи и јасне гаранције да ће договорено бити испунено. Није,  међутим, јасно које би их гаранције задовољиле и извеле на биралишта.

"Једна од могућих гаранција јесте прелазна, техничка влада", каже Обрадовић.

"То није захтев опозиције, то је идеја коју предлажу неки људи", додаје на то Мирослав Алексић (СзС, Народна странка).

"Мандатара такве Владе морам да предложим ја по Уставу, а нећу док сам жив. Морају да ме убију да би се то догодило",каже на то Вучић.

Пошто су председников одговор добили, да ли ће о својим захтевима Савез за Србију разговарати са европаралметарцима, чији долазак је најаваљен за прву половину октобра? Одлучиће када буду позвани, а како тврде, још нису.

Власт Српске напредне странке у Аранђеловцу данас је потресао нови скандал који би могао да се подвуче под рубрику "веровали или не". Прочитајте ОВДЕ  све детаље.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА