Најновије

КРАЈ БЛОКАДЕ: Студенти предали Ректорки кључеве од зграде Ректората

Студенти који су 12 дана блокирали зграду Ректората Универзитета у Београду данас су и званично прекинули блокаду предајом кључева зграде ректорки Иванки Поповић.

Иванка Поповић се вратила на своје радно место (Фото: Јутјуб)

Ректорка је у уторак дала гаранције да ће се Универзитет о наводима о плагираном докторату Синише Малог изјаснити до 4. новембра, и поручили свима „Не дамо ректорку“.

Студенти су са зграде Ректората скинули транспарент „Блокада“ и окачили „Не дамо ректорку“ и Иванки Поповић уручили биљку чуваркућу.

Поповић је рекла да јој је задовољство што се после 12 дана разговора дошло до заједничког циља, да се омогући редован рад Ректората.

“Студенти су исказали велику чврстоћу у обезбеђивању својих захтева, што им скидам капу и указујем пуно поштовање. Заиста смо заједно на истом задатку, да чувамо углед нашег универзитета и да покажемо да ми сами, као академска заједница, можемо сами да решавамо своје проблеме, да није потребно да се други у тај посао мешају”, истакла је Поповић.

Заједно смо на истом задатку, додала је она, и верујем да ће нам шира заједница омогућити да тај посао што боље радимо. Поповић је рекла да је све што је било у договору од уторка, оно што она гарантује да ће Универзитет у Београду да уради.

На питање о политичким реакцијама из Владе Србије и врха државе да се ради о политички мотивисаној акцији и да даје контрадикторне изјаве, Поповић је рекла да се тиме разводњава ова прича.

“Ми смо овде да бисмо заједно отворили Ректорат, ово је та тема. Мислим да сада није ни време ни место да разговарамо о тим другим аспектима. Овде смо да би запослени ушли у Ректорат, да почну да обављају своје после, а студенти мирно из њега изађу. Молим вас да нас пустите да радимо наш посао”, рекла је Поповић.

Студенткиња Мила Јовановић рекла је да је данас освануо сунчан дан за академску зајдницу јер је Универзитет показао да је аутономан, показао је интегритет и то да је једина слободна институција у овој земљи.

“Ми сада поново са поносом можемо да кажемо – ја сам студент БУ”, истакла је Јовановић.

“Рекли смо да ћемо положити овај испит исто као и ректорка. Требало је 12 дана, али је положен. Сада је на Универзитету да положи дипломски испит, а то очекујемо да се деси до 4. новембра”, рекла је Јовановић, алудирајући на рок до када би требало да се Универзитет изјасни о докторату министра финансија.

Јовановић је рекла да је ректорки предата биљка чуваркућа, као подсетник да су студенти дошли да „чувају своју кућу“, а да ће то наставити и даље да чине, иако неће спавати у згради Ректората.

“Многи су нас називали политичким активистима”, рекла је Јовановић и додала да ништа није лоше да млади људи буду политички освешћени, а не неми посматрачи. После блокаде, ми ћемо наставити да штитимо ректорку од сваког могућег притиска, а сви знају да су притисци већ почели.

“Тиме ћемо ми да чувамо оно што смо већ почели у протеклих 12 дана заједно. Ми не дамо ректорку”, поручила је Јовановић.

“Од јуче Београдски унверзитет је показао да је институција са великим словом „И“. Поносни смо због тога”, закључила је Јовановић.

Прочитајте ОВДЕ ко ће бити нови српски премијер.

Извор: Фонет

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА