Најновије

БУРНО У АМЕРИЧКОМ СЕНАТУ: Главно жариште је дијалог Београда и Приштине, идеја одвајања Српске, а плаше се Русије и Кине!

Комитет за оружане снаге америчког Сената одржао је саслушање о стању у безбедности у југоисточној Европи, о националним интересима САД, јачању утицаја Русије и Кине и оценио да су два највећа жаришта на Балкану политичка блокада у БиХ и преговори Београда и Приштине и истакао да се руководство у РС игра идејом одвајања.

Дејмон Вилсон (Фото: јутјуб)

Комитет је оценио да се руководство у Републици Српској игра идејом одвајања и да је Бањалука место највећег руског уплива Русије, више и од Београда.

Јануш Бугајски, виши сарадник организације „Центар за анализу европских политика говорио је о пет врста руског утицаја у регији.

Он је под један свстао промовисање локалног национализма како би се поткопала подршка НАТО и покренули сукоби између ривалских националистичких пројеката. Под два, корумпирање политичара и бизнисмена како би се омогућио већи продор у државе. Трећа врста је, према његовој анализи, искориштавање енергетске зависности да би се стекле економске и политичке предности. На четвтом месту је вођење пропагандне офанзиве путем локалних медија и друштвених мрежа како би се побољшао положај Русије и поткопале западне институције. Пета врста руског утицаја у регији је учвршћивање друштвених веза које повећавају утицај Москве. Ту спадају православне цркве, политичке странке, културне организације итд.

Дејмон Вилсон, извршни потпредседник организације „Атлантски савет“, навео је да је Русија мање фокусирана на одржавање свог ограниченог утицаја у регији, а више на нарушавање америчког утицаја, ремећењем процеса интеграција у НАТО и ЕУ.

Одсуство договора подстиче националистичке политичке расправе које успоравају развој демократије у Србији и омогућавају косовским лидерима да избегну тешка питања о управљању - рекао је он.

- Русија је пронашла предност у искоришћавању корупције и слабих институција. Москва користи своју енергетску снагу, распоредила је своје обавештајне службе, водила кампање за дезинформације и манипулисала православном црквом - рекао је Вилсон и нагласио да је у Србији је Москва спојила ове алате са својом позицијом у Савету безбедности УН и својим историјским везама да би остварила утицај.

Говорници су се сложили да је економија примарни циљ Кине, која преко Балкана жели више да уђе на тржиште у остатку Европе.

- Кинеске инвестиције путем иницијативе 'Појас и пут' – великог кинеског програма за инфраструктуру и повезаност - нагло су повећале економски утицај Пекинга у регији - рекао је аналитичар Дејвид Шулман.

- С обзиром на овај економски фокус, Кина има користи од регионалне стабилности и за разлику од Русије, не жели да изазива унутрашње поделе, подривање приступа ЕУ или умањење поверења у демократске системе. Истина је да је резултат кинеског економског уплива на Западни Балкан скупљање потенцијалних политичких средстава утицаја, јачање нелибералних вођа и претња поткопавањем демократског развоја и одвлачење земаља даље од Америке и ЕУ - тврди он.

Као два највећа жаришта на Балкану издвојени су политичка блокада у БиХ и преговори Србије и лажне државе.

- Без договора, Русија има утицај на Србију и самим тим на регион. Одсуство договора подстиче националистичке политичке расправе које успоравају развој демократије у Србији и омогућавају косовским лидерима да избегну тешка питања о управљању. Одлучније окретање Србије ка Европи обезбедиће заштиту која нам је потребна за Босну - навео је Дејмон Вилсон.

Јануш Бугајски је изјавио да не може замислити нови оружани сукоб Београда и Приштине, али може сукоб у БиХ.

- Не мислим да би у овом тренутку српско руководство у Републици Српској то желело. Али они се играју, играју се са идејом одвајања, играју се са идејом нефункционалне или пропале државе. Рекао бих да је Бањалука заправо постала место највећег руског уплива Русије. Вероватно више и од Београда у том региону - оценио је.

Бугајски овакав став објашњава великим руским утицајем на Републику Српску, додајући да би САД требало да удвоструче посвећеност БиХ. Такође је рекао да мисли да ће специјални представник САД за Западни Балкан, Метју Палмер, више бити укључен у босанску кризу него у кризу такозвано Косово-Србија.

- Нестабилан и конфликтан Балкан подрива америчку националну сигурност и дипломатско повлачење би било велики амерички пораз. Ако се сећате, ми смо у протеклих 20 до 30 година уложили огроман дипломатски, политички и војни капитал у регији. За нас би било какав велики пораз и нови рат, посебно у Босни или између лажне државе Косова и Србије, био велика катастрофа. Русија и Кина не само да би од тога профитирале, него би тај нови замах користиле за подривање других европских држава - рекао је Бугајски.

Шта је Шешељева црна листа, сазнајте ОВДЕ.

Извор: fonet. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА