Најновије

"ИМЕНОВАЋЕ ГА БОРЕЛ": Шта до сада знамо о новом специјалном посреднику ЕУ у дијалогу Београда и Приштине?

Уместо шефа европске дипломатије, што ће у наредне четири године бити шпански шеф дипломатије Жосеп Борел, посредник у дијалогу Београда и Приштине могао би да буде неко сасвим други.

Жосеп Борел (Фото: Јутјуб9

То ће се догодити ако се обистине, за сада незваничне најаве, да би нови сазив Европске комисије могао да именује специјалног изасланика ЕУ за дијалог о нормализацији односа, којим је до сада руководила висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини.

То ће са једне стране бити новина, јер таква функција није постојала, а са друге стране и одговор на потез САД која је пре непуних месец дана именовала Метјуа Палмера за изасланика за Западни Балкан. Занимљиво је да о увођењу исте такве функције размишља и Русија.

За сада, све је на нивоу идеја, па и то да ли би та особа била подређена Борелу, или би пак то била самостална функција. То потврђује и извор "Блица" из дипломатских кругова.

- Борел неће дати да га именује ЕУ, већ он сам. Међутим, за сада ништа није детаљније урађено, тако да ће то бити ствар о којој ће се тек разговарати и одлучивати, с обзиром на то да је конституисање органа ЕУ још увек у току - наводи извор, који истиче да би више детаља могло да буде познато након 7. октобра, за када је заказано саслушање Жосепа Борела у Европском парламенту.

О овој могућности писао је и РСЕ, наводећи да би то морао да буде неко ко би био прихватљив и за Београд и Приштину, али и за Вашингтон. Портал пише и да се у европским круговима размишља о модалитетима функције будућег представника: да ли ће он бити "специјални изасланик ЕУ", којег би именовао Борел, чиме би му био подређен, или би то био "специјални представник ЕУ" којег би именовао Савет ЕУ, и тако би био део формалног система у ЕУ.

РСЕ је раније објавио, позивајући се на изворе из немачке владе, да је званични Берлин веома заинтересован да потенцијални специјални изасланик дође управо из те државе.

Потребна идеја

Како каже Срђан Мајсторовић, председник Управног одбора Центра за европске политике, идеја о именовању посредника за дијалог је реално потребна да би се задржао фокус ЕУ на питања у региону који претендује да постане део Уније, а нема снаге да се самостално избори са изазовима.

- Идеја је добра и подрзана је од већег дела оних који прате регион. То би уједно био и сигнал да ЕУ жели да потврди своју улогу у решавању питања нормализације односа Београда и Приштине након постављања америчког посредника, и разматрања Русије да учини исто - прича Мајсторовић.

Он међутим каже да је рано да се спекулише да ли ће се то и десити након преузимања функције од стране Жосепа Борела.

- Његов мандат ће бити оптерећен бројним изазовима, и помоћ у виду посебног представника би допринела ефикасности ЕУ у региону. Уколико ЕУ одлучи да именује посебног представника, остаје питање да ли ће његов мандат бити искључиво везан за преговоре Београда и Приштине или ће та особа добити шири мандат да се бави и другим питањима у региону попут Босне, или решавања преосталих билатералних спорова - појашњава он.

Како истиче, уколико се Борел одлучи за номиновање посебног представника, то би морала да буде особа која је прихватљива за све стране, која има политички ауторитет, поседује стручност и познаје ситуацију у региону.

Прочитајте ОВДЕ  какве је то добре вести донео Дачић.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА