Најновије

ЈУТАРЊИ ЛИСТ: Хрватска још две године неће бити у Шенгену!

Хрватска барем још две године неће бити део шенгенске зоне након што Европска комисија следећег месеца, највероватније, потврди да је испунила техничке услове за Шенген, пише данас "Јутарњи лист" позивајући се на неименоване дипломатске изворе.

Хрватска (Фото: pixabay. com)

Више је разлога за то, а један од њих је и да се, осим Словеније, уласку Хрватске у Шенген, према доступним информацијама, противе Холандија, Немачка и Француска, наводи дневник.

Иако су донедавно хрватски званичници давали изјаве о врло скором уласку Хрватске у шенген, сада су у предвиђањима неодређени. Јуче је у Бриселу и премијер Андреј Пленковић потврдио да је "за Хрватску политички важно да добије позитивну оцену Еуропске комисије о спремности за улазак у Шенген, која се очекује ускоро, а сада је немогуће предвидети кад ће ући у тај простор без унутрашњих контрола на границама".

И хрватски посланик у парламенту ЕУ и члан Одбора за грађанске слободе, правосуђе и унутрашње послове Карло Реслер за дневник каже да је "у овом тренутку незахвално процењивати када би Европски савет могао одлучивати о уласку Хрватске у Шенген".

Управо се "његов" одбор на нивоу Европског парламента бави Шенгеном и миграцијама. О уласку чланице ЕУ у шенгенску зону одлучују земље чланице Шенгена на седници Европског савета консензусом, и дакле више нису важни стручни, него политички критеријуми. 

Прочитајте ОВДЕ  како се боре против лажних вести у Србији и Хрватској.

Извор: jutarnji. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА