Најновије

СТРАТЕГИЈА НАЦИОНАЛНЕ БЕЗБЕДНОСТИ: Ово је безбедносна и одбрамбена политика Србије!

Београдски Центар за евроатлантске студије (ЦЕАС) претпоставља да ће коначно усвајање стратегија националне безбедности и одбране убрзати и отварање преговарачког поглавља 31 са ЕУ, које се бави заједничком спољном, безбедносном и одбрамбеном политиком.

Евроазијска унија (Фото: pixabay. com)

Поводом упоредне анализе верзија та два стратешка докумената ЦЕАС у саопштењу изражава наду да ће се све странке одговорно укључити у процес разматрања, евентуалних измена и усвајања тих важних стратегија, али и других законских и нормативних алата који из њих треба да произађу, усвајањем у садашњем или новом сазиву парламента.

Бојкот предстојећих избора, по оцени ЦЕАС представља избегавање тих важних обавеза, а што сматрају да је посебно битно, имајући у виду нове геополитичке и регионалне околности и чињеницу да се документа усвајају у периоду изузетно тешких преговора о новом односу Београда и Приштине.

Центар сматра да је предстојећа скупштинска расправа о тим документима прилика и за потврду намере о побољшању функционисања парламента, али и за непарламентарну опозицију и друге актере, да изнесу ставове и предлоге.

ЦЕАС поздравља што се у стратегијама очување животне средине и ресурса сматра нацоналним интересом, што ће број грађана обучених за одбрану земље бити повећан као и то што су професионалност, контрола и надзор уврштени у начела функционисања система националне безбедности и система одбране.

ЦЕАС сматра да је добро што се у документима не налази реченица "Руска Федерација наставиће да јача политички утицај и унапређује своје капацитете, а истовремено и своју позицију у појединим регионима, као и свету", и то што се КФОР експлицитно не помиње као гарант Бриселског споразума.

Такође, наводе као добро и то што се у стратегијама експлицитно истиче да је систем одбране под демократском и цивилном контролом и што се Војска Србије експлицитно наводи као актер спроводења стратегије одбране.

ЦЕАС уважава специфичност тренутка, пре свега због динамике преговора и могућег мултидимензионог компромисног споразума о формализацији односа Београда и Приштине.

И поред тога ЦЕАС је забринут да неке новине у нацртима стратегија могу бити сувише арбитрарно тумачене и због тога изазвати и унутрашња и спољнополитичка, а пре свега регионална неразумевања и проблеме.

То се, како пишу, пре свега односи на делове који се тичу заштите српског народа где год он живи као новодефинисаног националног интереса и развијања специјалних паралелних односа са Републиком Српском.

Сада се у СНБ каже, додаје ЦЕАС, угрожавање националних интереса сматра се угрожавањем безбедности Србије и српског народа, ма где живи.

ЦЕАС сматра да проблеме у комуникацији и јачању регионалне сарадње, па и европских интеграција, које су с правом уврштене у националне интересе, могу изазвати одредбе из Стратегије одбране из поглавља Политика одбране.

- Сада је експлицитно уведно да ће се у оквиру очувања мира и безбедности у региону и свету, као једном од обрамбених интереса РС, остваривати и кроз: "очување РС као ентитета у саставу БиХ у складу са Дејтонским споразумом и унапређење положаја Срба у свету и региону" - наводи ЦЕАС.

ЦЕАС додаје да се искрено нада да ће пратећи законски и други акти смањити арбитрарност или детаљније дефинисати начин процене угрожености споменутих интереса, у циљу одржања унутрашње и регионалне безбедности.

У осталим областима, које нису мењане, ЦЕАС у потпуности стоји иза свих оцена и препорука објављених у извештају "Косово пре свега" у коме се анализирају: контекст процеса усвајања и вредносно-методолошки садржај нацрта нове Стратегије националне безбедности и његова ускладеност са постојецим законодавним оквиром.

Како се наводи, ЦЕАС је у извештају "Какву разлику чини годину дана" упоредно анализирао нацрте нових стратегија које је Влада усвојила 8. августа и послала парламету на разматрање, са верзијама јавно разматраним током пролећа 2018.

Стижу Мигови а онда следи паклени притисак Запада! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА