Најновије

КОСОВОМ ВЛАДАЈУ КРИМИНАЛЦИ И ТЕРОРИСТИ, НАРОД ЖЕЛИ ДА ИХ СМЕНИ! Појавила се анализа од које стрепе и Срби и Албанци!

Криминал и корупција су настављени и после међународне интервенције и рата на Косову 1999.године

КФОР на Косову (Фото: Јутјуб)

Међународни институт за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС) из Љубљане, Словенија, редовно анализира догађања на Блиском истоку и Балкану.

ИФИМЕС је поводом превремених парламентарних избора на Косову, који ће се одржати 6.октобра 2019.године припремио анализу актуалне политичке ситуације. Из опширне анализе „Превремени парламентарни избори на Косову 2019: Грађани желе политичке промене“ издвајамо најважније и најзанимљивије делове.

Корени криминала на Косову

Актуелно политичко руководство Косова преузимањем власти најавило је убрзан развој са обећањем, да ће изграђивати снажне институције, које ће бити фактор унутрашње стабилности и мира те да ће тако доприносити стабилности и миру у региону. Та обећања нису се остварила, чак штавише грађани Косова су дубоко разочарани владајућим политичким структурама, јер су једини у региону, који немају безвизни режим. Нигде на свету, из досадашње праксе, није забележено, да политичко-криминале структуре изграђују јаке институције, него управо супротно. Тако је Косово постало илустративан пример. Косово се налази у перманентној политичкој кризи, продуковање криза је политички концепт и начин опстанка на власти актуелних политичких структура.

Косовске власти су до сада имале занемарљиве успехе у борби против корупције и организованог криминала. Борба против криминала и корупције започиње тада када се власти почињу да обрачунавају са криминалом и корупцијом у властитим редовима. Зашто није ухапшен и процесуиран ниједан актуелни високи званичник Косова?

Непотизам је присутан у свим сегментима косовског друштва, а све се одвија под контролом врхова политичких странака. Криминал на Косову своје корене вуче још из владе у егзилу. Језгро криминала су команданти Ослободилачке војске Косова и (пара)обавештајна служба (ШИК) у сарадњи са политичким структурама. ШИК је требао бити распуштен 2008.године, јер је 2009.године основана званична Косовска обавештајна агенција (АКИ-КИА).

Када се сагледа недавна прошлост могу се приметити снажне везе између садашњих политичких лидера и огромних сума новца, које су сакупљане кроз различите фондове. Фонд Вендлиндја тхрет (Домовина зове), је фонд који је контролисао један од садашњих челника Демократске партије Косова (ПДК) и његов брат. У тај фонд је сакупљан новац по Европи. Народни покрет Косова „Левизја Популоре е Косовес“ настао 1997-98, сакупљао је новац у дијаспори, а из тога је настала Демократска партија Косова (ПДК) 1999.године те „Фонд 3%“ настао је 1991.године под контролом Демократског савеза Косова (ЛДК). Те активности биле су нетранспарентне и доводе се у везу са најближим члановима породице председника Косова Хашима Тачија (ПДК). До сада су већ били процесуирани поједини чланови породице актуелног косовског председника што отвара простор за процесуирање Тачија пред Специјалним судом за ратне злочине (КСЦ-СПО), који још увек не делују у пуном капацитету. Један од браће председника Тачија има посебну улогу у Националном бироу за осигурање Косова (БКС) и контролира целокупни финансијски систем преко Централне банке Косова (БQК).

Бројне приватизације компанија биле су нетранспарентне као што су Шарцем (цементара), где се са власничком структуром повезује Хашим Тачи, компанија Амортизери из Приштине, Фероникел из Глоговца (Дренас). Поставља се питање како су Косовска енергетска корпорација (КЕК), дистрибуција и аеродром те градња путева били приватизирани или дати на концесију Турцима. На Косову су забележени бројни примери криминала, корупције и застрашивања. Представници ЕУ на Косову, мисије ЕУЛЕКС изразили су забринутост поводом пријављених случајева претњи, застрашивања и притисака. Интересне сфере између политичких елита подељене су и функционишу по неформалном договору да „нико никога не дира“.

Криминал и корупција су настављени и после међународне интервенције и рата на Косову 1999.године. Непотизам је присутан у свим сегментима друштва, а одвија се под непосредном контролом и усмеравањем из врхова политичких странака. Наводи се и пример компаније Деволи из Пећи која је у арбитражи са државом Косово односно Телекомом Косова (ПТК) наводно оштећена за 30 милиона ЕУР, иако је фактички арбитражом оштећена држава Косово за наведени износ и то се доводи у везу са председником ЛДК Иса Мустафом и председником Косова Хашим Тачи. Ту се ради о појави „политизација криминала и криминализација политике“.

Аљбин Курти уверљиво води као премијерски кандидат

Спроведена истраживања јавног мнења на Косову показују снажан тренд пада популарности ПДК. Због тога ће завршница изборне кампање одредити изборног победника, јер су минималне разлике у предизборним анкетама између две водеће странке ЛДК и ЛВВ.

Ситуација на политичкој сцени Косова односно расположење грађана усмерено је ка Покрету Самоопредјељење (ЛВВ), које је у благом водству испред Демократског савеза Косова (ЛДК), док се за трећу позицију надмећу Демократска партија Косова (ПДК) и Алијанса за будућност Косова (ААК). Као пети актер појављује се странка Нисма, која би могла ући у косовски парламент.

Неопредељени гласачи нису наклоњени коалицијама око ПДК и ААК, посебно млади који препознају свежину на политичкој сцени у политичким опцијама, које до сада нису вршиле власт на Косову, а то је ЛВВ и његов лидер Албин Курти. Такође, и 2017.године године било је могуће успоставити коалициону власт ЛВВ и ЛДК, јер су те странке заједнички могле обезбедити 61 посланички глас у 120-чланској скупштини Косова. Проблем ЛДК је у томе, да један део челника те странке има тесне везе са криминалним структурама у ПДК и ААК и желе коалицију са њима. То је реална опасност и сада, јер глас косовских бирача за ЛДК може истовремено значити глас за ПДК.

Мишљење неопредељених бирача је, да је потребно казнити актуелну коалициону владу (ПДК – ААК – АКР - Нисма), јер су очекивања, да бирачи казне досадашњу непринципијелну коалицију и њихове политике, које су оптерећене криминалом, корупцијом, непотизмом, застрашивањима, претњама, ратним злочинима, ликвидацијама и уценама. Иза садашње власти остала су једино бројна празна обећања и штета, коју ће морати плаћати наредне генерације Косовара.

Кључни политички актери пре почетка изборне кампање номиновали су своје премијерске кандидате. Уверљиво води премијерски кандидат Албин Курти (ЛВВ), пред осталим кандидатима Вјоса Османи (ЛДК), Кадри Весељи (ПДК), Рамуш Харадинај (ААК) и Фатмир Љимај (Нисма).

Аналитичари упозоравају на синхронизирану кампању и нападе политичко-криминалних структура на Косову и покушаје дискредитације усмерене против социјалдемократског Покрета Самоопредјељење и његовог председника Аљбина Куртија, јер ће после ових избора доћи „тренутак истине“ са којим ће се морати суочити Косово, а то је процес декриминализације Косова и политичке сцене, заустављање тренда исељавања, осигуравања боље егзистенције грађана кроз развој економије и економску обнову, успостављање владавине права и афирмација Косова у регионалној и међународној сарадњи.

Аналитичари сматрају, да је Косову потребно ново политичко водство, које није оптерећено хипотекама прошлости те да би промена на челу Владе Косова била здрава и мотивирајућа за младу косовску демократију. ПДК, ААК, а пре њих ЛДК, су оптерећени хипотеком катастрофалног вођења Косова, криминалом, корупцијом, непотизмом, незаконитим богаћењем, ратним злочинима, ликвидацијама, а појединци и неразјашњеним убиствима за које постоји основаност да се ради о политички мотивисаним. Долазак на власт покрета Самоопредељење може представљати позитивни преокрет, јер се Косово налази на својеврсној прекретници и потребне су му политичке промене. Покрет Самоопредељење до сада никада није био део косовске владе.

Грађани „таоци“ Весељија и желе политичке промене

Међународни институт ИФИМЕС сматра, да предстојећи превремени парламентарни избори на Косову представљају најнеизвесније парламентарне изборе од проглашења независности те земље. Најважније за нову власт је, да заустави негативне трендове у скоро свим сегментима косовског друштва. Досадашња коалициона власт (ПДК - ААК – АКР – Нисма) показала се неспособном за решавање изазова са којима се суочава Косово. После 19 година владавине косовску власт карактерише криминал, корупција и непотизам. На Косову су нестале односно узалудно потрошене две милијарде ЕУР новца пореских обвезника из ЕУ. ЕУ не треба кажњавати грађане Косова, којима треба укинути визни режим, а увести га појединим политичким званичницима. Косову је преко потребна декриминализација политике. Због тога је од изузетне важности извршити декриминализацију косовских Албанаца, судским процесуирањем носиоца криминала, корупције и починиоца ратних злочина. Стање на страначкој сцени је под контролом ПДК и СХиК – (пара)тајне службе. Без суочавања са прошлошћу косовски Албанци не могу осигурати бољу будућност. ПДК и ААК пали су на испиту, а због њиховог досадашњег начина вођења земље уништили су грађанима Косова сваку наду и помисао на бољу будућност. Због тога су ови избори најважнији избори од проглашења независности. Млади траже промене, а Косово има најмлађе становништво у Европи. Сваки други становник Косова млађи је од 30 година. На бирачком списку за превремене парламентарне изборе је и 111.733 младих, који ће имати прилику да први пут да изађу на изборе и да гласају.

Аналитичари сматрају, да је правна држава на Косову нефункционална, да нема правде, нема санкционисања, нема функционалних судова, чиме се земља доводи у ситуацију да је држава охромљена, а да грађани све мање верују институцијама. Томе доприноси и неделовање Специјалног суда за ратне злочине на Косову (КСЦ-СПО), који никада није заживео у пуном капацитету. Грађани Косова живе у страху као својеврсни „таоци“ политичко-криминалних структура и (пара)војних и (пара)обавјештајних структура, чији је симбол Кадри Весели (ПДК), који ће тешко избећи процесуирање пред Специјалним судом за ратне злочине (КСЦ-СПО).

На економском плану, већина неопредељених бирача сматра, да је приватизација промашена, и да се претворила у алат за остваривање личног богаћења. У неким случајевима приватизација није била потребна, а у појединим случајевима је извршена на врло нетранспарентан, сумњив, често криминалан односно погрешан начин.

Прочитајте ОВДЕ  шта каже чешки стручњак за Балкан.

Извор: espreso. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА