Најновије

САД ЈЕ СВЕ ЈАСНО! НЕ ЗАНИМА ЊИХ НИ КОСОВО, НИТИ УТИЦАЈ РУСИЈЕ: Запад хоће наш литијум, Србија има највеће залихе те руде у Европи!

Србија располаже највећим залихама литијума у Европи. Када ће у тој земљи почети експлоатација тог елемента који се уграђује у струјне батерије дугог века и представља један од најтраженијих елемената на свету?

Илустрација (Фото: pixabay/ Правда)

Информативни портал Дојче виртшафтс нахрихтен пише о литијумском богатству Србије. „Блумберг преноси да Србија располаже највећим залихама литијума у Европи. Резервоар се налази у Западној Србији у Мачви. Тамошњи минерал се зове јадарит. Наводно постоје резерве 118 милиона тона руде која садржи 1,8 процената литијум-оксида, како пише амерички гласник за геолошка истраживања УСГС.

Рударски концерн Рио тинто је пре неколико месеци најавио да ће за четири године почети да експлоатише литијум у оквиру свог пројекта вађења јадарита. Одлука о томе ће бити донета тек крајем 2020. Дотле би требало да буде завршена студија о изводљивости пројекта. Према наводима шефа Рија тинта, Жан-Себастијана Жака, ресурси у близини Лознице у Западној Србији нуде могућност да се задовољи потреба целог света за електрификацијом.

„Једна од највећих нада за Србију“

Председник Србије Александар Вучић је у фебруару 2019. године назвао пројекат ’једном од највећих нада за Србију’. Залиха сировине је откривена 2004. На истом месту се, поред литијума, налазе и велике количине бора. Рио тинто преноси да је реч о највећем светском налазишту литијума.

Од почетка пројекта, Рио тинто тесно сарађује са српском владом и локалним службеницима како би било омогућено да се са пројектом напредује одговорно и на начин који ће добро доћи околним општинама.

Рио тинто сматра да бор и литијум имају важну улогу у ефикасном коришћењу енергије у будућности. Литијум је важан састојак у производњи батерија за електричне аутомобиле и електронске уређаје највећег квалитета. А бор се употребљава у производњи стаклених изолационих влакана и погона за коришћење енергије ветра, како је то Рио Тинто пренео у  једном саопштењу.

„Злато 21. века“

Литијум спада у најтраженије алкалне метале и сировине на свету. Тај значај дугује заправо расту у електроиндустрији. Електрични аутомобили функционишу са литијумским батеријама. Си Ен Ен описује литијум као ’злато 21. Века’. Посебно концерни САД као што су Тесла, Гугл и Епл хоће да наредних година појачају инвестирање у сектор електричних аутомобила, што би требало да доведе до повећања потражње за литијумом. Земље које су тренутно главне по експлоатацији литијума су Аустралија. Чиле, Аргентина, Кина, Зимбабве, Португалија и Бразил, преносе Инвестинг њуз. Кина и Европа су највећи конзументи литијума.

Стратешку важност те сировине појашњава ЦИА на свом интернет-порталу. ЦИА преноси да се много бави подручјем технолошког развоја, те да је прву литијумску батерију изумела и користила ЦИА 60-их година“, пише портал Дојче виртшафтс нахрихтен.

Иначе, концерн Рио тинто на свом интернет-сајту преноси да је хемијски састав литијума сличан криптониту – фиктивном елементу који даје снагу Супермену.

Лазански послао оштру поруку Американцима. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Дојче веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА