Најновије

СПРЕЧЕН ПОКОЉ СРБА НА КОСОВУ: Терористичка група планирала самоубилачке бомбашке нападе! Ево на колико година су осуђени!

Основни суд у Приштини прогласио је кривим шесторо оптужених за планирање терористичких напада на Кфор, српске православне цркве, као и дискотеке на КиМ, и осудио их на укупну казну од 25 година и девет месеци затвора.

КФОР на Косову (Фото: Јутјуб)

Како преноси РТК, осуђени су Бујар Бехрами, Ресима Кастрати, Грамос Шабани, Аљберт Адемај, Љеутрим Муслију и Едона Хаљити.

На 10 година осуђен је Бехрами, на четири Кастрати, седам Шабани, једну годину затвора добила је Едона Хаљити, годину и шест месеци Адемај и две године и три месеца Муслију.

Суд је као додатну казну наредио и конфискацију суме у износу од 9.001 евра и 46 центи од Бујара Бехрамија, као и конфискацију ватреног оружја, аутоматске пушке и 40 метака од Леутрима Муслијуа.

Према наводима у предмету Специјалног тужилаштва, Шабани је био ангажован у извођењу терористичких напада у Белгији, док је његова супруга Едона Хаљити оптужена да је умешана у припреме за терористичке нападе на Космету, планирајући да изврши самоубилачки бомбашки напад на возило с припадницима Кфора.

Уз двоје супружника из ове групе, такође су осуђени и Бехрами познат и као Ебу Мусаб Ел-Албани, Кастрати – звани Пц Хабиби, Адемај и Муслију.

Према наводима Тужилаштва, ова шесточлана група планирала је терористичке нападе унутар и ван Космета, терористичке нападе на дискотеке у Грачаници, нападе на православну цркву у северној Косовској Митровици, нападе на војнике Кфора на Космету и терористичке нападе у Француској и Белгији, преноси Косово онлајн.

У оптужници Специјалног тужилаштва такође се наводи намера оптужених да формирају организацију која би припремала терористичке и самоубилачке нападе на Космету, у Албанији и Северној Македонији.

Бехрами је, такође, оптужен да је покушао да оформи групу под називом "Помоћ Исламској држави у Земљи орлова", која би деловала на Космету, у Албанији и Северној Македонији и припремала терористичке нападе.

У оптужници је појашњено да је задатак испоруке оружја, експлозива и проналажење особа за постављање прслука са експлозивом био додељен Кастратију.

Кастрати је за обезбеђивање експлозивних средстава и ватреног оружја добио око 9.000 евра, наводи се у оптужници.

Још два оптужена, Адемај и Муслију, оптужени су да су знали и били обавештени да су оптужени Бехрами и Кастрати припремали терористичке нападе на Космету, да су били у сталном контакту са њима и да нису пријавили те криминалне делатности.

Вучић се састао са Орбаном! Четири теме су на столу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА