Најновије

ДАЛЕКО МУ ЛЕПА КУЋА! Срби љути на Палмера, Лазански му очитао лекцију због паклених планова

Изјаве новоименованог специјалног изасланика САД за Балкан Метјуа Палмера о Дејтонском споразуму проузроковале су оштра реаговања званичника Републике Српске.

Лазански (Фото: УНС медија центар)

Палмеру поручују да Дејтонски уговор не може бити мењан без сагласности сва три конститутивна народа. Представници Републике Српске америчког дипломату оптужују и за рушење споразума тројице лидера о формирању Савета министара БиХ.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик каже да је Палмер охрабрио снаге које су прижељкивале крах споразума СНСД-а, СДА и ХДЗ-а о новом Савету министара. Тврди да је застоју преговора допринело инсистирање амбасаде САД на појашњењу међустраначког споразума у делу који дефинише сарадњу БиХ са НАТО-ом.

- Два дана након споразума Бакир Изетбеговић излази и каже да је све сам објаснио са америчким амбасадором. Три - четири дана након тога, Палмер је рекао да мора прво ићи акциони план. То је дало крила Жељку Комшићу и осталима који су споразум хтели да сруше - изјавио је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

Изетбеговић и данас, наводно, не види зашто се Република Српска противи још једном кораку ка НАТО-у.

- Надам се да ће до ушију неких политичара у БиХ коначно доћи оно што стално понављамо, а то је оно што је подвукао и господин Палмер - да активација првог Националног годишњег плана не значи чланство у НАТО-у - нагласио је Бакир Изетбеговић.

Функционерима Републике Српске посебно је засметала Палмерова изјава да Дејтонски споразум није замишљен као фиксни акт, него оквир који се мења. Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић новом америчком специјалном изасланику за Балкан одговара да измена Дејтонског уговора не може бити без сагласности конститутивних Срба.

- А шта може бити коначно решење за БиХ, то свакако треба да предложе они који овдје живе. Наравно, уз договор са међународном заједницом - додао је Чубриловић.

Аналитичар Александар Павић из Палмерових изјава и деловања закључује да је добио задатак да Републику Српску и Србију, како каже, трајно постави у америчку зону утицаја. Република Српска, наглашава Павић, има разлога да брине након Палмерове изјаве да је потребна еволуциона промјена Дејтонског уговора.

- Ми добро знамо шта то значи. То значи ослабити или уништити Републику Српску и то је, у ствари, шифра за еволуцију Дејтона - нагласио је Павић.

Павић тврди да је Палмерова обавеза да у Српској и Србији неутралише утицаје велесила Кине и Русије.

Истовремено, новоименовани амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански сматра да Палмер није требало да прихвати функцију специјалног представника САД за западни Балкан јер, како каже, циљ који је пред Палмером, нису успели да остваре ни његови претходници.

- Напади на председника Додика и Републику Српску, су тежња да се она претвори у Бањалучки кантон, а да БиХ буде конституисана по принципу један човек – један глас - рекао је Лазански.

Коментаришући односе БиХ са Русијом и Америком, српски члан Председништва Милорад Додик каже да, за разлику од америчке администације оличене у Палмеру, Москва поздравља договоре овдашњих странака и инсистира на примени слова, а не духа Дејтонског мировног споразума.

Америка немоћна — Косово нова суперсила тврди Хараченко. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА