Најновије

РАДОСАВЉЕВИЋ И ЈАЊИЋ ТВРДЕ: Српска листа већ почела да врши притиске и уцене на грађане на северу КиМ

Српска листа је већ почела да врши притиске и уцене на грађане на северу Косова, рекао је уредник ТВ Мир из Лепосавића Ненад Радосављевић.

Душан Јањић (Фото: Јутјуб)

Душан Јањић, председник УО Форума за етничке односе, оцењује да ће Српска листа на овим изборима једва освојити осам мандата и додаје да идеја да се угуши сваки други глас на Косову није добра.

Радосављевић је истакао да је Српска листа интересна групација која користи све инструменте које је запад дао Александру Вучићу да ради шта хоће и то ради кроз притиске и уцене. Према његовим речима, притисци и уцене се најчешће одвијају кроз плате у српским институцијама, инвестиције и субвенције, односно претње да ће се без истих остати.

"Највероватније ће из Грађанске иницијативе Оливер Ивановић изаћи двоје одборника из Скупштине у Митровици. И Марко Јакшић је јуче напустио у знак протеста. Тај притисак ретко ко може да издржи", истиче Радосављевић.

"Што се тиче избора, има много дилема, много се размишља. Многи се неће кандидовати, многи неће изаћи да гласају. Поштени да будемо, од коалиције Повратак која је била озбиљан државни пројекат, све остало су биле интересне групације”, оцењује Радосављевић.

Он каже да од избора 2013. године, када је према његовим речима украдено 8.000 гласова, постоји крађа гласова на Косову на коју међународне организације попут Оебса жмуре.

Драган Јањић подсећа да је Уставом Косова мањинама гарантовано 10 места у скупштини, а да је Српска листа на последњим изборима освојила девет и изражава сумњу да ће овог пута успети да "добаци" осам мандата. Он сматра да због тога српске партије треба да иду на изборе у више листа и да је то питање о којем би Српска листа тебало да размишља, уместо о гушењу сваког другог политичког гласа.  

Не коче таксе дијалог, већ политичари из Приштине и Београда

Они се слажу да проблем за српско становништво на КиМ није настао када су уведене таксе, већ када су Приштина и Београд уместо техичких разговора ушле у преговоре о последњем питању - статусу Косова.

Уредник ТВ Мира каже да од када се разговара о статусу сви траже изговор да се са преговорима одуговлачи док се не стекне повољна позиција међу властитим гласачким телом. У међувремену, становништво има проблема са таблицама, документима, недостатком лекова ...

"Нису таксе највећи проблем. Постоје много већи проблеми везани за слободу кретања, за таблице, за неке документе. Могло је да се у техничким разговорима ти проблеми доведу у ред. Они нису решавани, а сада су заустављани и ништа се не решава јер се чека да се договори статус и нека велика питања", истиче Радосављевић.

Јањић дели његово мишљење и напомиње да дијалог не коче таксе, већ политичари.

"Политичари скрећу причу, кочи што су се дотакли задњег питања статуса и територија, а онда се њихове црвене линије забораве. Таксе служе да се успостави контрола на територији, што је Приштина и урадила, и да се обезбеди опстанак на власти и популарност грађана", објашњава Јањић.  

Додаје да су таксе показале сву слабост европске политике и дотукле је.

"Оне ће бити укинуте, десиће се пре обнављања дијалога. То је тај децембар о којем говори Ивица Дачић", каже Јањић.  

"Видимо се дан после"

Јањић истиче да га детаљи, марифетлуци, игре балканских и великих моћника више не занимају. И када каже видимо се дан после, мисли на дан после потписивања споразума о свеобухватној нормализацији односа, који се кува.

"Објективно дијалог је умро негде 2016. када се Џозеф Бајден појавио са идејом специјалног изасланика за Балкан и ево имате реализацију. После три поједене године, имамо специјалног изасланика Метјуа Палмера. Процес иде у кухињама великих и малих играча, текст споразума се слаже. Друга је ствар степена демократије и колико се о тим платформама зна", напомиње Јањић.

Он објашњава да када Палмер каже да је циљ међусобно признање Косова и Србије, то значи да Србија призна да Косово постоји и да циљ САД није решавање кризе, већ управљање њоме док се не стекну услови за пуним признањем Косова.

Према мишљењу Ненада Радосављевића, идеје о размени територија, разграничењу, подели, благој корекцији су глупе и воде ка једном - признању Косова.

Он сматра да тренутно стање није тако лоше и да и Србима и Албанцима треба дати времена да се помире и да науче да живе једни са другима. Признање види као решење у будућности када политичари и у Приштини и међу Србима буду неке нове генерације које су се школовале у иностранству, које међусобно разговарају и које ће и Косово и Србију увести заједно у европску унију.

Како каже, јавно мнење на Косову је, као и у Србији, сада индоктринирано и изманипулисано од стране политичара који су их увели у рат и не може се очекивати да их из тог рата и извуку.

Прочитајте ОВДЕ како лажна држава Косово улази у НАТО.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА