Најновије

ЗАПАДЊАЦИ ПОСЛАЛИ СВОЈЕ АМБАСАДОРЕ НА КОСОВО УОЧИ ИЗБОРА: Ово су њихове кључне поруке!

Пред ванредне парламентарне изборе на Косову и Метохији које су земље Квинте оценили као "судбоносне" за будућност покрајине, пре свега због наставка дијалога са Београдом, у Приштину су стигли изасланици из Немачке и Сједињених Америчких Држава. Они су имали састанке са кључним фигурама на приштинској политичкој сцени.

Приштина (Фото: Јутјуб)

Прво су амбасадори земаља Квинте су поручили путем заједничког саопштења да предстојећи косовски избори нуде прилику за неодложно отпочињање разговора са Београдом у циљу постизања свеобухватног споразума који ће допринети регионалној стабилности.

Амбасадори Француске, Италије, Немачке, Велике Британије и САД оцењују да би будуће приштинске власти могле да постигну договор са званичним Београдом, али да ће тој новој влади бити неопходна флексибилност у преговорима и способност да јасно постави визију будућег односа.

- Предстојећи парламентарни избори на Косову су кључни за све грађане на Косову, који заслужују мирну и просперитетну будућност - наводи се у саопштењу амбасадора земаља Квинте у Приштини.

Међутим, заинтересованост кључних држава Запада за дешавања на Косову и Метохији није се завршила овим саопштењем. Напротив. На терен су одмах кренули изасланици немачке канцеларке Ангеле Меркел и председника САД Доналда Трампа.

Посланик немачког Бундестага и специјални известилац владајуће коалиције ЦДУ-ЦСУ за Балкан Петер Бајер, прво је посетио Београд, па се упутио пут Приштине.

Тамо је изјавио да су образовање, борба против криминала и корупције теме којима би требало да се баве институције Косова. Он је то рекаоу седишту Демократског савеза Косова, где се састао с лидером те странке Исом Мустафом и с кандидаткињом ДСК за председницу Владе, Вјосом Османи.

После састанка, како преноси медији, Бајер је изјавио да подржава ДСК у процесу за превремене парламентарне изборе и поздравио је што је ДСК самостално ушла у предизборну трку.

- Веома сам срец́ан што сам овде. Наравно да подржавамо ДСК као једну од најјачих странака на Косову. Свесни смо да нам предстоји изазови: образовање, борба против криминала и корупције, теме којима би власти требало да се баве - рекао је Бајер.

Казао је да има две препоруке за ДСК: добро организовати странку као што већ јесте случај са ДСК и добро је што је нађена врло искусна кандидаткиња за место премијера.

- Веома смо срећни што ДСК није ушла у коалиције, јер јој то не треба. Слажемо се да ће Косово бити такво какво јесте, без икаквих територијалних промена - рекао је Бајер.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vjosa Osmani (@vjosa.osmani) on

Знатно, конкретнији, када је у питању дијалог са Београдом, био је после састанка са премијером привремних институција у оставци Рамушом Харадинајем. Рекао је да би будућа косовска влада „безусловно требало да уђе у дијалог са Србијом”, уз напомену “да је свестан да је то тешко”.

- Нова влада мора поново да уђе у дијалог без услова. Знам да је тешко, али мора бити тако. Канцеларка Ангела Меркел јасно је ставила до знања да ЕУ нема будућности без интегрисаног западног Балкана - рекао је Бајер.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ramush Haradinaj (@ramushharadinajks) on

Он је истакао да не зна „тачан датум за визну либерализацију“, али је додао да „верује да би то могао бити божићни поклон”.

- Немачка је искрена у подршци интеграцијама Косова у ЕУ и визној либерализацији. Ми никада нисмо давали датуме, разговарали смо о процесу, али ми смо само једна земља, постоји много земаља које би требало да подрже овај процес - казао је Бајер.

Он је поновио да је “неправедно да Косово нема визну либерализацију”, као и да се противи промени граница и позвао је земље ЕУ да подрже Косово.

- Били смо међу првима који су признали Косово. Штета је да га пет држава ЕУ и даље не признају и ја их позивам да то ураде - рекао је Бајер.

Времена не губе ни Американци. Убрзо након што је амерички државни секретар Мајк Помпео именовао Метју Палмера за специјалног известиоца за Балкан, у Приштину су стигли и сенатори Рон Џонсон и Крис Марфи.

Џонсон, иначе републиканац и бизнисмен из Висконсина, који је пре мање од деценије ступио на вашингтонску политичку сцену, у америчком Сенату је члан Комитета за спољне послове и председавајући Подкомитета за Европу и регионалну безбедносну сарадњу, а председавајући је и сенатског Комитета за унутрашњу безбедност и владине послове.

Важи за једног од кључних Трампових људи и човека задуженог за специјалне мисије, коме ове није прва посета региону.

Поменути двојац се за разлику од Бајера састао са свим лидерима привремених институција и лидерима опозиционих странака.

Са сенаторима су се састали вршилац дужности премијера Рамуш Харадинај, председник тзв. Косова Хачим Тачи, лидер ДСК Иса Мустафа, лидер СДП Шпенд Ахмети, лидер Самоопредељења Аљбин Курти, Мимоза Кусари из Алтернативе, Беџет Пацоли из АЗНК, Слободан Петровић из СЛС и лидер Демократске напредне странке Ненад Рашић.

Џонсон и Марфи су поручили да је кључ успеха за Приштину и Београд постизање коначног споразума који може захтевати компромис, а приштинским властима сугерисали су шта је неопходно за економски препород.

У разговору са новинарима након састанка са лидерима из Приштине, сенатор Марфи рекао је да су за економски препород Косова потребне две ствари.

- Прва је унутрашња реформа, посвећеност владавини закона, образовне реформе, али и посвећеност дијалогу са Србијом који ће укључивати тешке одлуке, овде и у Београду - рекао је Марфи.

Сенатор Рон Џонсон је као циљ посете навео подршку грађанима Косова" и наставак пријатељства између две земље.

- Видимо да постоји будућност за Косово и зато желимо мир, сигурност и развој ове земље. Све то се постиже новом владом која подржава владавину закона. Истовремено, постизање споразума са Србијом кључ је за деблокирање будућности - оценио је Џонсон.

Двојица америчких званичника очекују да ће српско-албански дијалог "бити смислен и плодан".

- Надамо се да ће две стране схватити да је потребна жртва како би били у могућности да нормализују односе између ове две нације - рекао је сенатор Марфи.

За разлика од Бајера, који је у Приштину допутовао из Београда, амерички сенатори ће обрнутом рутом. Како је најављено, председник Србије Александар Вучић састаће се сутра са Џонсоном и Марфијем, после чега ће изаћи пред јавност.

Харадинај поново условљава Србију! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА