Најновије

ДРЕЦУН УПОЗОРИО НА КУРТИЈА: Он је екстремиста, који заговара Велику Албанију и са таквом политиком нема опстанка за српски народ

Учестале посете званичника САД сведоче да је у Вашингтону превагнуо став да без Србије нема одрживог решења, изјавио је председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун.

Милован Дрецун (Фото: Јутјуб)

Дрецун каже да је достижан резултат за Српску листу да освоји свих десет загарантованих места у парламенту који припадају Србима на предстојећим изборима на КиМ, али упозорава да постоје странке које не желе да сарађују са Београдом.

"Судећи према јединству српског народа и јединству са званичним Београдом и резултатима које је постигла Влада Србије и Канцеларија за КиМ и подстицању приватног пословања, тај резултат може бити постигнут", наводи Дрецун.

Мађутим, указује на појављују странака које не желе да раде са званичним Боградом. Сматра да ће оне покушати да угрозе тај потенцијални резултат. Албанци ће сигурно покушати да манипулишу резултатима, додаје Децун.

Дрецун истиче да не види озбиљније намере Албанаца да побољшају положај Срба на Ким.

"Положај Срба зависи од Албанаца који су већина. Мора да постоји политичка воља да им се побољша положај. Срби су грађани 'н-тог' реда. Албанци угрожавају безбедност Срба, њихов економски, здравствени и образовни положај", каже Дрецун.

Наглашава да треба сачекати резултат избора и ко ће формирати власт у покрајини.

Упозорава на могућност да Аљбин Курти из покрета Самоопредељење постане премијер.

"Он је екстремиста, који отворено заговара Велику Албанију и са таквом политиком нема опстанка за српски народ", додаје Дрецун.

Што се тиче, будућности Срба умногоме зависи од наставка дијалога који би требало да омогући сигурност Србима на КиМ. Докле год су обесправљени то ће само дорпинети нестанку Срба са Косова и Метохије, нагласио је Дрецун.

Коментаришући посету америчких сенатора Београду и Приштини, Дрецун сматра да учестале посете званичника САД сведоче да је превагнуо став у Вашингтону да без Србије нема одрживог решења.

"Све што су раније радили, почев од признања једнострано проглашене незвисности Косова, показало се да је без ефекта", каже Дрецун.

"Ако се жели решење, морају да се уваже интереси Београда и Србије. Изјаве сенатора говоре да код републиканаца и демократа долази до става да морају обе стране нешто да изгубе и да се дође до компромиса", сматра Дрецун.

"Не треба мислити да Косово за њих неће бити више држава, али се уважава став Београда", додаје Дрецун.

Прочитајте ОВДЕ зашто би још неке земље могле да повуку признање незавиности тзв. Косова.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА