Најновије

АЛАРМАНТНО СТАЊЕ: Селиће се милијарду људи!

Загревање планете овим ритмом могло би, према проценама Међународне организације за миграције УН, да доведе до егзодуса чак милијарду људи на планети већ до 2050. године, што је на историјском нивоу практично већ сутра.

Арктик (Фото: pixabay. com)

На алармантно стање указује и Међувладина група експерата за евалуацију климе, чији ће извештај на деветсто страница бити представљен крајем септембра у Монаку.

Према њиховим проценама, по најоптимистичкијем сценарију, ако се планета неконтролисаним људским активностима буде загрејала само два степена више од досадашњег просека, у печалбу ће кренути 280 милиона људи.

Ако се обистине црне, али реалне слутње да ово прегревање може да иде и до три одсто, селиће се много више, можда баш онолико колико предвиђају стручњаци УН.

Разлози за ове миграције без преседана биће различити, због поплава, али и смањења пољопривредних приноса, недостатка хране, епидемија, топлотних удара, суша, циклона... Списак је дугачак.

То ће довести до значајних промена структуре становништва на Земљиној кугли. Неки крајеви ће опустети, други ће бити још више насељени.

Такве сеобе биле би без преседана и тешко је замислити да би планета то могла да издржи без огромних потреса на социјалном, културном и економском плану.

Ове више него забрињавајуће процене заснивају се на тренутним активностима, али и на чињеници да се ништа или веома мало чини да се смањи прегревање планете.

ЕУ безуспешно покушава да се договори да до 2050. године има нулту емисију угљен-диоксида. САД су одавно одлучиле да се повуку из споразума о клими, док Индија и Кина чине недовољно на том плану. А стручњаци Међународне групе експерата процењују да су ЕУ, САД, Кина и Индија одговорне за 60 одсто емисије гасова са ефектом "стаклене баште", чиме се проузрокује прегревање планете, од чега се топи лед и расте ниво мора, што наводи популацију на сеобе.

Предвиђа се да ће због раста нивоа мора и океана бити поплављена многа приобална подручја и градови. Рачуна се да би штете од поплава до 2100. године могле да се увећају чак до хиљаду пута. Истовремено, значајно ће се повећати број циклона и других елементарних непогода.

Стручњаци упозоравају да је угрожен целокупан ледени омотач на земљи који обухвата 200.000 глечера. Само на Гренланду и Антарктику у последњој деценији нестаје 400 милијарди тона леда годишње. Забрињава топљење леда на Гренланду, али још више нестанак малих ледених површина. Предвиђа се да ће се, ако се настави овим ритмом, на планети истопити чак 30 одсто ледене масе. Нестаће чак деведесет процената леда на Алпима до краја овог века!

То ће довести до драматичних последица. АФП тако преноси да је у главном граду Боливије Ла Пазу, који тридесет одсто пијаће воде добија од глечера с Анда, током зиме 2016. године око сто квартова више од месец дана било потпуно без воде, што је изазвало и сукобе међу људима.

Отопљавање које се појачава, и последице које то доноси, навешће зато људе у масовне селидбе, да би пронашли место где би избегли поплаве, могли да се прехрањују и имају воду за пиће.

Ниво мора

Најгоре нас тек чека. У наведеном извештају Међународне групе експерата за евалуацију климе, предвиђа се да би, ако се ништа не учини, ниво мора у следећем веку могао да расте чак неколико центиметара годишње, што је сто пута више него данас.

Прочитајте ОВДЕ  шта то Британија не жели да врати што је украла.

Извор: novosti. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА