Најновије

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Ево како Путин и Зеленски добијају поене, а Украјина губи!

Разумљиво је што влада велика еуфорија јер је коначно дошло до размене заробљеника између Украјине и Русије. Својим породицама се враћа седамдесет људи који су углавном неправедно били заточени. То су добре вести које буде уздржану наду да би се нешто могло покренути и код конфликта на истоку Украјине и око анексије Крима.

Украјинска војска (Фото: Министарство одбране Украјине)

Тај конфликт Москва и Кијев воде на свим нивоима – војно, политички, економски и хапшењем људи. Они постају политички таоци који се могу искористити у некаквом дилу. Мото је „ја теби, ти мени“. Кога дајемо, кога добијамо, и какве користи имамо од тога? Том логиком је дошло до ове размене.

Али по тој логици Украјина није најбоље прошла. Наравно, неки људи су на слободи, али је Кијев то скупо платио. То се најјасније показује на примеру Владимира Земаха којег је украјински суд изненађујуће ослободио пре размене. Он је важан сведок у процесу који се у Холандији води због обарања малезијског авиона над истоком Украјине. Неки стручњаци чак верују да је Земах сам учествовао у обарању летелице.

Скандал је што је тај човек сада у Русији. То оптерећује односе Украјине са Холандијом и тиме са ЕУ. Узалуд су холандски посредници протестовали, узалуд су посланици Европског парламента писали новом председнику Владимиру Зеленском.

Шеф државе пак дела по девизи „Украјина прва“ и тиме ради у своју корист. За Зеленског је размена заробљеника велики успех који му је преко потребан.

Његовој земљи то може да створи тешкоће. Обарање авиона на линији МХ17 пре пет година означило је почетак санкција ЕУ против Русије због сукоба на истоку Украјине где Москва подржава сепаратисте. У Европи би се могло поставити питање зашто се солидарисати са Украјином када Украјина не узвраћа? То би био додатни успех за Кремљ.

Надаље је спорно питање 24 украјинска морнара које су Руси прошле јесени похапсили пред обалама Крима. Међународни суд УН за поморско право већ је тражио да се они без одлагања ослободе – без икакве противуслуге Русији. Москва је то само игнорисала. Сада је разменила морнаре за своје људе и истовремено се ослободила оптужбе да у том случају држи невине.

Слично је са редитељем Олегом Сенцовим који је у Русији без икаквог доказа био осуђен на двадесет година у логору. Ни у том случају Кремљ више не мора да се правда што држи човека у затвору само јер је протестовао против анексије Крима.

Критички тонови због ове размене чују се и у Украјини. Али шира јавност је уморна од сукоба са Русијом и добро прихвата размену заробљеника. Зеленски осваја поене.

Његов руски колега Владимир Путин могао би да буде још већи победник: још једном је својим земљацима поручио како се брине за судбину Руса у Украјини. Кремљ је тобоже показао спремност за компромис, а заправо је опет хладнокрвно прогурао свој интерес. То треба да имају у виду сви који се сада надају брзом завршетку сукоба око истока Украјине и Крима.

Прочитајте ОВДЕ  све о непристојној Путиновој понуди.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА