Најновије

КАД ЧУЈУ ОВО, СВИ СРБИ ЋЕ ПОЖЕЛЕТИ ДА РАДЕ У ОВОЈ ЗЕМЉИ: Закон им је стварно нестваран!

Како би повећали ефикасност и подстакли креативност запослених, све више менаџера, посебно у подручју информацијске технологије и комуникација, омогућује флексибилно радно време и нуде рад ван канцеларије.

Радник (Фото: Јутјуб)

Најдаље у томе отишла је Финска у којој се, за разлику од многих земаља, флексибилно радно време доживљава као право, а не као повластица радника.

Истраживање глобалне фирме Грант Торнтон спроведено међу 39 земаља показује да 92 посто фирми у тој земљи запосленима нуди флексибилно радно време, а на другом месту је Шведска са 85 посто фирми. С друге стране, најригиднију радну етику има Јапан са 18 одсто и Грчка у којој само 26 процената компанија има флексибилно радно време.

Од 2011. године, кад су постали познати ти подаци, интензивиране су и расправе о користима флексибилног радног времена широм света. Према подацима које наводи БиБиСи, данас га користе многе велике глобалне компаније, а прилагодљив радни ритам омогућују и национална радна законодавства, од Финске до Аустралије и Велике Британије.

Још 1996. године Финска је увела закон који већини запослених омогућују да на посао могу доћи три сата раније и отићи три сата касније, преноси Јутарњи лист.

Та мала земља с око 5,5 милиона становника, позната по свом ИТ сектору, сада иде и корак даље: од 2020. године већина стално запослених имаће право одлучити где и када ће радити најмање пола радног времена. Запослени ће и даље морати радити 40 сати недељно, али притом могу радити из викендице или из омиљеног кафића.

Прочитајте ОВДЕ  где је алармантно стање и зашто.

Извор: espreso. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА