Најновије

АМЕРИ ПОСЛАЛИ СВОГ ИЗАСЛАНИКА ДА ИХ ДОВЕДЕ У РЕД: Палмер информисао Ђукановића о својој мисији!

Заменик помоћника државног секретара и новоименовани специјални изасланик САД за Западни Балкан, Метју Палмер, борави данас у Подгорици где је разговарао са председником Милом Ðукановићем, којег је информисао о приоритетима своје мисије.

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

Међу тим приоритетима су, саопштено је из Кабинета црногорског председника, подстицај отварању преговора приступању ЕУ за Скопље и Тирану, повратак дијалогу Београда и Приштине и тражење решења за функционалност БиХ.

Палмер је такође изразио задовољство сусретом истичући да није случајно Црна Гора прва дестинација коју посећује на почетку мандата јер је, како се наводи, она лидер и пример за друге у региону.

Додаје се да је Палмер истакао да у овим процесима Црну Гору види као партнера, посебно имајући у виду добре односе које има са земљама региона.

Ðукановић се, стоји у саопштењу, сагласио са избором приоритета уз оцену да су нам интереси идентични и додао да снаге у региону које вуку ка Европи треба снажније подржати како би подстакле Западног Балкана на даљу интеграцију.

Црногорски председник је, наводи се, изразио задовољство сусретом и честитао Палмеру на именовању за ову одговорну мисију, што је потврда интензивнијег присуства САД-а у региону, које Црна Гора у континуитету заговара.

Посебно је нагласио важним то што је на тој дужности тако добар познавалац балканских прилика.

- Можете рачунати на апсолутно партнерство Црне Горе и моје лично да урадимо сви заједно оно што је набоље за регион - истакао је Ðукановић.

Он је поручио да обе стране деле полазне оцене о проблемима у региону: недовољно поуздан мир и стабилност и недовољно јасна визија просперитета региона.

- Пут за превазилажења интеграција, а Западни Балкан нема пожељну перспективу без интеграције и зато тако снажно заговарамо политику проширења - казао је Ðукановић.

Председник је подсетио да Црна Гора својим примером показује да управо таква политика доноси резултате, што се огледа чланством наше државе у НАТО и што нас чини аспирантом који је најдаље одмакао у процесу придруживања ЕУ.

- Поред јасне визије имамо и растући капацитет да усвајамо реформе и савладамо изазове, желећи да афирмишемо регионалну сарадњу као добар пут ка интеграцији. Јако је важно да Европа препозна своју одговорност и стратешки интерес да интегрише Балкан - казао је Ðукановић, истичући да сви у региону заједно са партнерима попут САД треба да охрабримо Европу да што пре крене са офанзивнијом политиком према Западном Балкану.

Он је искористио прилику да још једном захвали Вашингтону на подршци Црној Гори, посебно у области одбране и безбедности и на тој линији казао да су приоритети за наредни период снажење мреже одбране у области сајбер криминала и хибридних опасности.

Подсетио је да кроз регионалне иницијативе као што су А5, а посебно у оквиру НАТО-а још чвршће снажимо партнерство две државе.

Председник је оценио да су за решавање кључних дефицита у региону, као што су владавина права и недостатак знања, потребна искуства и подршка Сједињених Америчких Држава.

Он је исказао интерес за јачање економских односа и веће привлачење америчких инвестиција у Црну Гору, стоји у саопштењу.

Пред Србима завршио говор усташким поздравом! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА