Најновије

ТРИ УЦЕНЕ СА ЗАПАДА: Паклена јесен за Србију!

Србију чека паклена јесен јер је циљ косовских Албанаца да овладају простором северног дела КиМ и то им је стратешки циљ, а појачаће се притисци са запада, пре свега Америке, ЕУ, односно Немачке, због политичке, војне и економске сарадње са Русијом и Кином.

Илустрација (Фото: Правда)

На то је недавно упозорио и председник Александар Вучић приметивши да ће приштински избори додатно довести атмосферу до кулминације, што забрињава.

- Чека нас тешка јесен по питању КиМ, не зна се ни са ким у Приштини ни о чему може да се разговара, нико не разуме да таксе не могу да опстану. Очекују нас и тешки разговори са западним представницима који желе решавање косовског проблема до јуна - навео је Вучић.

Трн у оку

Како сада стоје ствари, западним партнерима Доналду Трампу, као и Ангели Меркел, трн у оку је намера Србије да у октобру потпише споразум о слободној трговини са Евроазијском унијом, коју су појединци, попут словачког шефа дипломатије Мирослава Лајчака, назвали проруском групацијом и рекли да је таква намера "збуњујућа".

Каријерни дипломата Зоран Миливојевић каже да је главни проблем западних земаља независна позиција Србије и њена неутралност.

- Балкан је постао простор од посебног интереса због жеље Запада да га укључи дефинитивно у западну сферу утицаја. Ту је Србија сметња са својом независном политиком и војном неутралношћу и иду притисци у том правцу, пре свега везано за Косово и Метохију, јер без тог решења они не могу тај простор да интегришу у западну сферу утицаја - сматра Миливојевић.

Све им смета

Како наводи аналитичар Бранко Радун, Европа има своје проблеме, тако да ништа од евроинтеграција.

- Исто тако, тензије између Кине и Америке и Русије и Америке расту, што отежава наше односе са пријатељским земљама. Западу смета кад се наоружавамо, али и кад правимо договоре са Русијом и Кином у контексту стратешких партнерстава. Било како било, ми морамо да очувамо неутралну позицију како бисмо могли да причамо и о Косову и о РС, морамо интензивније да сарађујемо са Кином и Русијом како би нас Запад узимао у обзир - закључује Радун.

Зауставити повлачења признања Косова

Приштина не укида таксе од 100 одсто на робу из централне Србије зато што Запад користи те таксе како би натерао Београд да пре свега прекине са лобирањем за повлачење признања косовске независности.

- Свака изјава приштинских политичара глума је, покушавају да купе време док осмишљавају добар план да преузму контролу и над севером Космета. Није искључено ни изазивање инцидената који ће бити окидач за насилан упад на север и протеривање Срба са територије, на шта редовно упозоравају српске безбедносне службе које прате стање на терену - прецизирају извори из дипломатских кругова.

Упоредо са тим унутрашњим притисцима врши се и координисани притисак да се Косово угура у неку од међународних институција (Интерпол, УНЕСКО...). У прилог нам не иде ни понашање дела српске опозиције који питање Косова користи за политички обрачун са председником Александром Вучићем не марећи превише за државне интересе. Напослетку, намера Вашингтона је да се убрза решење косовског питања најкасније до новембра 2020, када се очекују председнички избори у Америци.

- Не треба заборавити да је Немачка главни заговорник приче да Србија мора да призна Косово у постојећим границама. Ништа не бисмо добили заузврат, ни приступ европским фондовима нити пријем у ЕУ. Срби би опет били тотални губитници, али би Косово, које је чедо запада, добило све што тражи. Управо ће то у септембру и октобру бити главне теме на основу којим ће покушати да нас сломе - објашњавају упућени у дипломатска дешавања.

Окретање леђа Путину

Потписивање споразума о слободној трговинској зони са Евроазијском унијом у октобру и чланство Србије у тој организацији, коју предводи Русија, био би пут без излаза за Србију, сматрају западни представници.

- Преко свих канала упозоравају Вучића да не улази у ту причу јер би нанео штету Србији, која је у одмаклом преговарачком процесу са ЕУ. Поручују и да би то од Србије направило руски сателит у Европи, а да би српска деца била знатно сиромашнија него данас. Циљ је да Србију приморају да буде дисциплиновани следбеник - објашњавају саговорници.

Западу, како истичу саговорници, смета и што смо оружје набављали од Москве.

- Колико пута сте досад чули причу о усклађивању спољне политике? Можете ли да се сетите некога политичара из Америке или ЕУ који то није поменуо. Не можете јер је њима важно да протерају руски утицај, да сасеку све везе које имамо са Москвом и да, пре свега, обуставимо војну сарадњу и набавку руског оружја - истичу саговорници.

Прекид сарадње са Кином

Очекујте у наредних шест месеци долазак беспилотних летелица, три батерије, шест или девет укупно летелица, које на различите начине могу да се дижу у ваздух, поручио је председник Вучић у Никинцима.

- То је само почетак. Нећу да говорим о типу беспилотних летелица, узели смо оне које нису на списку за санкције. Трансфер технологије је важан за нас, захвалан сам нашим кинеским пријатељима - истакао је Вучић, а јуче је у Тителу потписан споразум о примопредаји опреме коју је Кина донирала Војсци Србије.

У јеку економског рата Пекинга и Вашингтона, међутим, цвета економско повезивање Кине и Србије, а Кинези улажу све више новца у Србији, што никако не одговара Западу.

- Ту ће пре свих Америка вршити притисак, захтеваће да прекинемо сарадњу да окренемо леђа Пекингу. То се, наравно, неће десити јер Србија води политику која је интересу њених грађана - поручују из дипломатских кругова.

Председник позвао премијера! Три земље се ујединиле, за два дана се све мења! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА