Најновије

ДАЧИЋ ОТКРИО УСЛОВ БЕОГРАДА: Спремни смо на мораторијум за лобирање око независности Косова, ако...

"Београд наставља са политиком утврђивања ко је признао, а ко није признао независност Косова", изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић, додајући да је Србија спремна на мораторијум да се не ради више ништа, али да то не може под условом да ми престанемо, а да они наставе да раде даље.

Дачић (Фото: Јутјуб)

- Они мисле да ми треба да престанемо, да се они не би нервирали много, а да Косово треба да настави да лобира за своју независност, да САД и Велика Британија на свакој СБ УН зову све земље да признају Косово, а ми да испаднемо наивни - казао је Дачић на заједничкој конференцији са палестинским министром иностраних послова Ријадом Ал Маликом, одговарајући на питање новинара.

Истакао је да је то државна акција и државни пројекат, те да није уперена ни против кога, већ само да заштити наше националне и државне интересе.

Упитан да прокоментарише изјаву о пет земаља за које се не зна тачно да ли су признале или нису признале независност Косова, Дачић је казао да је, од 193 чланице УН, пре две године 113 признавало независност, што је значило да је Косово тада могло да прогура неке одлуке на Генералној скупштини.

Како је навео, да би то спречила, Србија је кренула да ради на томе да утврди ко признаје, а ко не, и са 17 земаља смо прецизирали да они више не признају, односно сада 93 земље признају независност Косова, а 95 не признаје Косово, док је пет земаља „флуидно".

- То су Египат, који је признао, али нема нигде писмено, као и Перу, затим Оман, где мени тамошњи министар каже да их нису признали, а Косово каже да јесу, Гвинеа Бисао, која је некада признала Косово, па је премијер повукао признање, а председник је сменио тог премијера и дао изјаву да не повлаче признање и Доминиканска Република, која је некада признала Косово, али нама је и званично потврдила да ће поштовати сваки договор Београда и Приштине - навео је Дачић.

Колики је домет балистичких ракета у арсеналу Техерана прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА