Најновије

МИЛО ГОРИ ОД СВИХ ОКУПАТОРА! Патријарх Иринеј упозорава да Подгорица хоће да затре Србе

Нико пре Мила Ђукановића није отимао српске цркве и манастире у Црној Гори! Нико, па ни најгори освајачи и окупатори нису затирали наше светиње. Оно што је најстрашније јесте то што ће се, ако миловци буду успели у свом науму, отимачина и пљачка имовине СПЦ по истом рецепту десити и на Косову и Метохији.

Патријарх Иринеј (Фото: Јутјуб)

Овакво упозорење је упутио патријарх Иринеј, који наглашава да усвајањем спорног закона власт у Црној Гори заправо негира своју сопствену историју. Први човек СПЦ каже да се актуелна политика Ђукановића 'здравим разумом не може објаснити', баш као ни то што је Подгорица признала лажну државу Косово.

Негирају историју

Патријарх Иринеј наглашава да Ђукановићев режим 'законом о слободи вероисповести', који је иначе јуче ступио на снагу, жели да ослаби и на крају сасвим избрише свест о српском пореклу и имену у Црној Гори.

- Наши односи су увек били братски. Нажалост, умешала се политика, знамо чија и знамо зашто, са жељом да Црну Гору одвоји од Србије. Оно што црногорске власти чине са нашим светињама нико никад није чинио. Ни наши највећи непријатељи нису атаковали на манастире. Манастири и имовина припадају тамошњем народу. То нико не оспорава, као што су у Србији све цркве и сви манастири светиње свег нашег народа. Шта онда они хоће, па то само они знају. Вероватно да ослабе свест о српском пореклу и српском имену. Оно што је најтрагичније, ако буду успели, то се може врло брзо по истом рецепту применити и на Косову и Метохији - упозорио је патријарх Иринеј у разговору за франкфуртске 'Вести', додајући да се никако, ниједним логичним разлогом или аргументом не може објаснити то што је Црна Гора признала лажну државу:

- Надам се да је ово ипак један облачак који је наишао над Црну Гору, па ће проћи... Јер народ неће дозволити да се изгуби српски траг. Надам се и молим се Богу да они који воде Црну Гору дођу к себи и одустану од овога што смерају - каже патријарх Иринеј.

Шеф дипломатије Ивица Дачић напомиње да је Подгорица погрешила што је усвојила спорни закон и да се искрено нада да сада неће даље заоштравати ситуацију тако што ће заиста одузимати српске цркве и манастире.

- Не желимо заоштравање ситуације, већ решење проблема. Имамо моралну и уставноправну обавезу да бринемо о нашем народу у Црној Гори. Србија се не меша у унутрашња питања Црне Горе, али у то мешање не спада положај нашег народа. У Србији се имовина враћа црквама кроз реституцију, а у Црној Гори имате подржављење, конфискацију, национализацију. Нисам чуо да још негде у Европи постоји такав закон. Да ли то значи да је против Срба све дозвољено? - пита се Дачић, уз опаску да у Србији не могу несметано да делују или да њом владају 'агентуре црногорских служби које раде против интереса српског народа у Црној Гори и СПЦ'.

Стварају кризу

Милован Дрецун, председник скупштинског Одбора за КиМ, оцењује да црногорски режим не може да опстане без сталног стварања криза и имагинарних непријатеља.

- Ђукановићев режим свесно је испланирао отимање имовине СПЦ. Ово је покушај правне припреме терена за одузимање имовине и покушај да се део имовине пребаци на измишљену црногорску цркву. Србија и СПЦ треба да искористе све правне механизме како би оспориле закон - закључује Дрецун.

Поднет први захтев за оцену уставности спорног закона

Београдски адвокати Миленко и Момир Радић поднели су Уставном суду Црне Горе иницијативу за оцену сагласности Закона о слободи вероисповести са Уставом те државе и међународним уговорима. Иницијативом траже од црногорског Уставног суда да донесе одлуку којом ће осам одредби тог закона, спорних за Српску православну цркву и њене вернике, прогласити неуставним и несагласним са међународним уговорима.

Косово је окупирано

Патријарх Иринеј додаје да је Косово окупирано, те да је оно велика рана српског народа, историје и културе.

- Пре неколико месеци путовао сам за Пећку патријаршију. Два сата су ме држали на прелазу. Мени, који сам патријарх, коме је резиденција Пећка патријаршија и који сам 15 година живео на Косову и Метохији, није било допуштено да уђем на територију Косова и Метохије. Тек после интервенције надлежних су ме пустили... - истиче патријарх.

Која су највећа кризна жаришта у свету прочитајте ОВДЕ.

Извор: Информер
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА