Најновије

ВЕЧЕРАС ЈЕ "ВУЧИЈИ МЕСЕЦ": Ево шта никако не би требало да радите, труднице опрез! (ФОТО)

У петак увече из Евроазије и већег дела Африке моћи ће да се прати цео ток Месечевог проласка кроз Земљину полусенку.

Вучји месец (Фото: Јутјуб)

Алгонкинова племена северне и источне Америке назвала су први пуни месец зиме Вучији месец, јер у то време чопори вукова завијају на месец због дубоких снежних падавина.

Појава се не прати голим оком, већ посебним инструментима и, наравно, само ако буде ведро, поручили су из Астрономског друштва "Руђер Бошковић".

Почетак "помрачења" је у 18.08, средина у 20.10, а крај у 22.12.

Земља је хладно тело. Обасјана Сунцем има конусну сенку. Из сенке се Сунце не види. Око сенке се налази полусенка из које посматрач види само део Сунца и то све већи што се више приближава рубу полусенке.

Интересантно је да ће се ове године са Земље моћи да виде четири помрачења Месеца и то само полусенком, а она ће се догодити 10. јануара и 5. јуна када ће бити "видљива" и из Србије, док она која ће се догодити 5. јула и 30. новембра неће моћи да се виде из наше земље.

Београђани ће тако уколико буде ведро у петак моћи да посматрају Месец, уз стручне коментаре, са терасе Народне опсерваторије на Калемегдану.

Том приликом ће бити речи и о помрачењима уопште. Посматраће се и планета Венера (наша "звезда Даница"), која силно светли на западном делу хоризонта, поручили су из Астрономског друштва "Руђер Бошковић".

Наш народ верује да пун Месец, током ког се дешавају помрачења, није повољан за започињање послова.

Наш народ верује да пун Месец, током ког се дешавају помрачења, није повољан за започињање послова, јер помаже размножавање штеточина. Ако се посеку дрва на пун Месец, размножиће се жижак и уништити дрва, ако се закоље стока, месо ће се брзо уцрвљати, а ако се опере или избели тканина, убрзо ће се покидати... Помрачење Месеца, као ни Сунца, никако не би требало директно посматрати јер то изазива несрећу.

Уместо тога, рећи ће нам наше баке, треба узети чинију, налити је водом па ухватити одраз догађаја као у огледалу.

Верује се да трудница не би требало да додирује стомак током помрачења да дете не би имало белег, а ако буде излазила напоље могло би да се роди са деформитетом. Ножа не би требало да се хвата, ако не жели да роди бебу са зечјом усном.

"Иран би могао да направи нуклеарну бомбу у веома кратком року" Више о томе ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА