Најновије

БЛАГО ДИНАСТИЈЕ КАРАЂОРЂЕВИЋ ЈЕ НА ОПЛЕНЦУ! Хитлер је то знао, посебно је тражио сандук 23! Ево шта се крије у њему!

За династију Карађорђевић Опленац је био друга кућа, а краљ Петар овде је имао свој дом који је и данас остао аутентично сачуван како би подсећао на стара времена. У Петровој кући налази се јединствена историјска колекција вредних експоната који су припадали краљевској породици.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

"Тајна вечера добијена је двадесетих година прошлог века на дар од Патријаршије Јерусалимске, налазила се у цркви на Опленцу до 1941. године. Поред ове изузетно вредне слике у канцеларији краља Петра чувају се руске иконе. Такође, породица Карађорђевић оставила је неколико сандука са породичним драгоценостима који су били различито нумерисани. Сандук 23 је био украден и касније је пао у немилост Адолфа Хитлера који је те предмете предао у народну банку Србије да би касније били враћени, то је сабља краља Александра направљена од сребра, злата, 47 брилијаната и четири рубина, на којој су на корицама биле исписане битке на којима је краљ учествовао. Та сабља се види на сликама које су радили Паја Јовановић и Урош Предић“, рекао је за РИНУ, управник Задужбине краља Петра И Драган Рељић.

Поред слика, бележница, крокодилске ташне краља Александра у Петровој кући се чувају и предмети краљице Марије.

„Сачувана је једна тијара дијадема од укупно пет, као и прамен косе који је одсекла и закачила за тијару. Њене бележнице у којима је сликала јер се бавила уметношћу“, потврђује Рељић.

На овом месту се налази и велики број икона са Атоса са Хиландара, највећа колекција светогорских икона ван територије Атоса.

„Композиција Благовести изграђена је у маслиновом дрвету, у дуборезу. Чаше које су служене на крунисању краља Петра, ратни дневници из 1915/16 године, устав Обреновића, ту се такође чува врло вредна икона коју је краљ Петар пренео преко Албаније, од двадесет четворокаратног злата и платине, чувају се и два кандила која су направљена од сребра и белог и жутог злата а преживела су други светски рат. Кућа у којој је живео краљ Петар први 1935. године постала је музеј венаца овај Музеј је један од најстаријих у Србији“, наглашава управник.

Првобитна слава Карађорђевића, икона свети Климент папа римски, и икона коју је као славу преузео краљ Петар И, Свети Андриј првозвани, красе зидове Петрове куће на Опленцу.

“После великих трагедија које су пратиле породицу Карађорђевић краљ Петар је, пошто је изгубио супругу и дете на порођају тражио да се промени слава, верујући да га прати лоша срећа. До 1890. године крсна слава Карађорђевића била је Свети Климент“, каже Драган Рељић.

Обимна архива као и лични преписи, предмети и документа историје српског народа сачувани су од пропадања. Према речима овдашњег управника Задужбине у плану је да Топола добије музеј Првог светског рата.

Нешто неочекивано се десило у “Ћирилици”! О томе ОВДЕ.

Извор: rina.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА