Најновије

БУРА У НЕМАЧКОЈ ЈАВНОСТИ: Турска захтева да оснује три приватне школе!

Турска захтева да оснује три приватне школе у Немачкој. О томе се у штампи води контроверзна дебата. Док једни пишу да би такве школе биле простор за индоктринацију деце, други кажу да Немачка нема куд него да их одобри.

Турци захтевају да оснују школе у Немачкој (Фото: Јутјуб)

Обично се нико претерано не узбуђује због страних приватних школа у некој земљи. Рецимо, у Београду постоји призната немачка школа. Три немачке школе постоје у Турској – у Истанбулу, Анкари и Измиру.

Међутим, та тема већ данима доминира медијима у Немачкој, јер Турска захтева да реципрочно, преко приватних удружења, отвори три своје школе - вероватно у Берлину, Келну и Франкфурту.

Министарство спољних послова у Берлину потврдило је да се о томе воде преговори.

Претпоставља се да би турске школе у Немачкој спадале у такозване "заменске школе" - у њима приватни власник одлучује о наставном особљу и методама, али мора да се држи наставног плана који важи у одређеној немачкој покрајини.

"Не, турске приватне школе немају шта да траже у Немачкој", одлучан је коментатор листа Вестфелише нахрихтен (Минстер). "Нико не може да искључи да ће власт председника Ердогана преко тих школа вршити спорни утицај на луде турских корена који овде живе."

Зидојче цајтунг (Минхен) пак пише да Немачка нема избора уколико жели да и даље има три своје школе у Турској. "Сада је задатак дипломатије да за преговарачким столом планира ове школе тако да не буду сметња интеграцији или чак бреша за идеологију из Анкаре."

Лист Пасауер ноје пресе (Пасау) пак пише да је непримерено поређење немачких школа у Турској и турских у Немачкој. "Док у Турској живи пар десетина хиљада Немаца без политичке агенде, овде има три милиона људи турског порекла од којих многи играју како Ердоган свира. Чак и ако се турске школе формално буду држале немачког права, има много начина да се од њих начине фабрике националистичких кадрова."

Курир из Визбадена извлачи закључак да се турске школе морају одобрити уколико испуњавају законске услове. "А онда ће те школе морати да се држе немачких наставних планова и да се подвргну школским надзорним комисијама. То се зове правна држава чији су закони ту да барем умање Павловљеве рефлексе”.

Прочитајте ОВДЕ како су амерички војници пронађени мртви у војној бази у Немачкој.

Извор: Дојче веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА