Најновије

МАКРОН И ЗЕЛЕНСКИ СЛОЖНИ: Француска захтева међународну истрагу о обарању украјинског авиона! Ево ко тражи компензацију од Ирана

Украјински председник Володимир Зеленски и председник Француске Емануел Макрон договорили су се да француски стручњаци помогну у дешифровању црних кутија из украјинског авиона који је оборен у Ирану, речено је из кабинета украјинског председника.

Зеленски и Макрон (Фото: Јутјуб)

Макрон је Зеленском у телефонском разговору рекао да је Француска почела формалну процедуру за покретање међународне истраге о обарању авиона украјинске авио-компаније у Ирану, саопштено је из кабинета Зеленског, а преноси Ројтерс.

У саопштењу се наводи и да је Макрон прихватио позив да посети Кијев.

Након што је војска Ирана потврдила да је "ненамерно" оборила украјински авион код Техерана, у којем је било 176 особа, стижу реакције из света.

Сумње неких земаља су се показале као тачне. Иран је саопштио да је авион оборен због људског фактора јер је ниско прелетео осетљиву област изнад аеродрома.

Председник Ирана Хасан Рохани "дубоко жали". На Твитеру је навео да су његове мисли и молитве усмерене ка породицама жртава и да ће се истрага наставити.

Врховни ирански вођа ајатолах Али Хамнеи информисан је о обарању авиона. Он ће се огласити након састанка са службама безбедности.

Новинска агенција Ирна је навела да ће иранска Револуционарна гарда понудити објашњење и извињење за обарање авиона.

Недуго затим се огласио командант ваздушних снага Револуционарне гарде Амир Али Хаџизадех. Након што је чуо како је оборен авион, рекао је да "жели да је мртав".

Додао је да је информисао власти о околностима случаја. Према његовим речима, летелица је оборена ракетом кратког домета. Делом је окривио и САД због подизања тензија са Ираном.

Украјина очекује извињења кроз дипломатске канале

С друге стране, стижу оштре реакције из Украјине. Председник те земље Володимир Зеленски навео је да његова земља очекује пуну истрагу.

"Очекујемо од Ирана гаранције за њихову спремност на пуну и отворену истрагу, као и да се одговорни приведу правди, да се допреме тела погинулих, као и плаћање компензације и званична извињења кроз дипломатске канале", поручио је Зеленски.

Председник авио-компаније "Интернешенел ерлајнс" навео је да никада није ни сумњао да његова компаније није крива за пад авиона. Навео је да су посаду чинили најбољи "момци и девојке".

Шеф украјинске службе безбедности Иван Баканов навео је да је потврђена сумња коју су имали украјински стручњаци.

Канадски премијер Џастин Тридо, чији су држављани такође били у обореном авиону, рекао је да његова влада очекује пуну сарадњу иранских власти у истрази.

Навео је да је приоритет правда за породице жртава.

Прочитајте ОВДЕ како џихадисти подржавају Америку.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА