Најновије

Изложба Бориса Бурића и Ненада Рацковића отвара 55. излагачку сезону Галерије Дома омладине Београда

Галерија Дома омладине Београда, важан излагачки простор града Београда, улази у јубиларну 55. сезону, као место које континуирано доприноси изградњи и јачању савремене уметничке сцене у Србији и региону, те промоцији стваралаштва младих уметника.

Плакат изложбе (Фото: Дом омладине)

Са првом идејом око изложбе под називом “Анале младих” (аутор: Ђорђе Кадијевић), 1965. године  започет је вишедеценијски рад Галерије ДОБ, која је још од свог оснивања постала незаобилазно место савремене уметничке сцене. Учешће великог броја уметника из целе Југославије и гостију из иностранства, брзо је допринело легитимитету излагачког простора и његовом угледу. Галерија Дома омладине Београда увек је подржавала иновативна, алтернативна, експериментална, маргинална, урбана, поткултурална и идеолошка питања, као и нове тенденције које су сврстане у излагачке уметничке пројекте. Упркос друштвеним структурама које су се мењале, овај градски простор је остао на мапи незаобилазних урбаних институција које су уз своју традицију наставиле да инсистирају на истом концепту – приказу савремене уметничке сцене младих и њеним крајњим манифестима.

Међу уметницима који су у претходним деценијама своје радове излагали у Галерији ДОБ су: Радомир Дамњановић Дамњан, Радомир Рељић, Драгош Калајић, Душан Оташевић, Пеђа Милосављевић, Змаго Јерај, Тодор Стевановић, Драган Лубарда, Владан Радовановић, Оља Ивањицки, Лидија Мишић, Марина Абрамовић, Мирослав Шутеј, Неша Париповић, Бојан Бем, Вида Јоцић, Чедомир Васић, Исак Аслани, Мице Попчев, Стојан Целић, Радоман Хиршл, Коста Богдановић, Рада Селаковић, Фердинанд Кулмер, Раша Тодосијевић, Зоран Гребенаревић, Драгослав Крнајски, Зоран Насковски, Милета Продановић, Урош Ђурић, Коста Бунушевац, Слободан Миливојевић Ера, Срђан Ђиле Марковић, Зоран Тодоровић, Владимир Перић и многи други.

Програм Галерије Дома омладине Београда ће у 2020. години у континутету трајати од 14. јануара до 31. децембра. Циљ концепта програма за 55. излагачку сезону је да прикаже различитости на ликовној сцени, истакне савремени приступ уметности и наративни ток у наведеним пројектима. Поред традиционалне тежње да младим уметницима помогне у афирмацији, Дом омладине Београда ће у наредној сезони да представи пројекте уметника који су већ познати београдској публици. На тај начин се прави годишњи пресек активности уметника и њиховог доприноса уметности у 2020. години. Кроз пресек различитих погледа уметника на проблеме савременог друштва, у наредној сезони ћемо стећи увид у социо-политичка питања која се кроз уметност најтранспарентније ишчитавају као критички став појединца насупрот колектива. Питања националног и културног наслеђа, личне борбе за егзистенцијом, мањинских и еколошких питања, идеолошког позиционирања урбаног/поткултуралног концепта промишљања су централне теме које ће бити заступљене у сезони 2020.

Прва изложба у овој години биће отворена у уторак, 14. јануара у 19 часова, а у питању је колаборативни пројекат уметника Бориса Бурића и Ненада Џонија Рацковића, под називом “Српски Селфие 2020”. Концептуално обједињен наративни ток у изложеним радовима представља својеврсни пресек критичког става уметника према систему, друштву које и даље почива на вредностима деведесетих година и рецидивном стању са којим се свакодневно суочавамо. Серија колажа на огледалима, фото тапетима, видео радовима приказују деформитете друштва које у корелацији са преузетим елементима са Запада (идеологија, контракултура, музика, уметност), бивају реконтекстуализовани, измењени и прилагођени географском поднебљу. Симболи на радовима су весници прошлости – они играју на границама културног наслеђа и аутохтоних вредности – присвојени су као фрагменти из српске прошлости.Освртом на делатности деведесетих година и рекреирањем усвојених вредности данас, Бурић и Рацковић преиспитују значај контрајавности, контракултуре и културе као усађеног нормативног система. Ескалацијом митолошких субјеката подземља деведесетих година, уметници у овом времену подсећају на разлоге њихових појава, критикују својство њихових улога у друштву и позиционирају посматрача унутар тих вредности. Кроз огледала, уочавамо сопствену рефлексију дивергентне целине – расцепа између свесног и несвесног, масовног и поткултуралног, јавног или контрајавног, нашег и туђег. Изложба ће бити отворена до 31. јануара.

Уметници који ће до краја године излагати у Галерији ДОБ су: Маја Ходошчек и Мирјана Драгосављевић, Деyан Цлемент, Адриен Ујхази и Немања Миленковић, Соња Радаковић, Никола Радосављевић, Натан Двир, Селма Селман, Дорунита Кастрати, Хусеин Ђуловић, Симонида Рајчевић, Тамара Спалајковић, Милош Гавриловић. Програм ће чинити и студентске изложбе ФЛУ – мали формат и Интер/Акција, као и колективни пројекат који кустосира Стеван Вуковић, Лука Цветковић, те колективни пројекат у којем учествују Марија Аврамовић, Горана Бачевац, Дарко Вукић, Надежда Кирћански, Богдан Обрадовић, Славица Обрадовић и Мартина Петровић.

Током прошле године у Галерији ДОБ је реализовано 18 самосталних, групних, колаборативних и традиционалних пројеката, који су за циљ имали да прикажу питања савременог човека кроз различите ликовне технике и приступе. Почетком ове године Дом омладине Београда објавиће публикацију у којој ће бити представљени сви излагачи из 2019. године, са пресеком најистакнутијих радова са изложби и текстовима из каталога. Аутори уводних текстова су: Сава Ристовић, Савет Галерије (Катарина Костандиновић, Ивана Ивковић и Јелена Мијић) и ликовна уредница Галерије Јелена Павићевић.

Прочитајте ОВДЕ  какав је даљи пут филма “Четири руже”.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА