Најновије

НЕВИДЉИВ ЗА НЕПРИЈАТЕЉЕ, СА ХИПЕРСОНИЧНИМ РАКЕТАМА КОЈЕ ПОГАЂАЈУ НА НЕКОЛИКО ХИЉАДА КИЛОМЕТАРА! 2027. година Русија добија... (ФОТО)

Очекује се да ће руски стелт (невидљиви) бомбардер Тупољев ПАК ДА ући у серијску производњу 2027. године. Прелиминарни тестови заказани су за април 2023, а државни за фебруар 2026.

Тупољев ПАК ДА стелт бомбардер (Фото: mil.ru)

То се наводи у уговору Дизајн бироа Туполев за спровођење експерименталног дизајнерског рада за развој средстава заштите посаде најновијег стратешког бомбардера, копија документа је на располагању информативном порталу Известији.

ПАК ДА ће бити конструисан помоћу стеалт технологије - биће практично невидљив за непријатељске радаре.

Најновији бомбардери биће наоружани хиперсоничним ракетама. Они ће моћи да погађају стратешки важне непријатељске циљеве са удаљености од неколико хиљада километара, а остају нерањиви за непријатељске.

Према уговору, планирано је пуштање три модела бомбардера. Прелиминарни тестови састављених прототипа, укључујући катапулт систем, очекује се да почну у априлу 2023. и да буду завршени до јесени 2025. Након чега ће уследити фаза државног тестирања.

Посада новог ратног авиона ће се састојати од четири особе, слично стратешком бомбардеру Ту-160.

За опремање првог ПАК ДА ће бити произведено 12 седишта за катапулт. Њихово стварање и припрема за масовну производњу кошта ће 500 милиона рубаља (8 милиона долара).

“Машина је претходно тестирана у својим главним режимима рада”, рекао је Известији почасни пилот лета, Херој Русије Игор Маликов. “Обично је потребно 50-100 летова и пола године или годину дана. У процесу се препознају недостаци дизајна, они се уклањају. Тада се авион пребацује на државне тестове, на којима се апсолутно све проверава. Фузела се тестира на различитим температурама, висинама и брзинама."

Први пут ће нови модел полетети у ваздух током фабричких тестова, рекао је Игор Маликов. По правилу се извршава неколико летова. Сасвим су једноставни: узлет, један или два круга у ваздуху, а затим слетање.

Тупољев ПАК ДА стелт бомбардер (Фото: mil.ru)

Обично се чак ни шасија не може увући. У овој фази, главна ствар је осигурати да се ратни авион задржи у ваздуху. Ова фаза може да траје између два и шест месеци. Јури Борисов, тадашњи заменик министра одбране, рекао је да би летачки тестови првих прототипа могли да почну 2025. године, а они ће бити пуштени 2028.-2029.  “Прелазак на нову генерацију је технички сложен и дуг процес, а највероватније ће се државни тестови трајати дуже од две године”, рекао је Маликов.

„Нови бомбардер користи нове хемијске материјале и боје, конструисан је по потпуно другачијем дизајну.” Војска је одлучила о коначном техничком изгледу бомбардера у јулу 2017. Крајем исте године потписан је државни уговор са ПЈСЦ Туполев за обављање експерименталних дизајнерских послова за стварање стратешког бомбардера. Програм је добио кодну ознаку “Посланик-1”.

Развој опреме за катапулт део је овог пројекта више милијарди рубаља. Од 2009. године, ПЈСЦ Туполев испуњава уговор за генерални дизајн авиона. Војска је одлучила да ће ПАК ДА бити подзвучни и прикривени, направљени по шеми “летећег крила” (труп и крило авиона представљају јединствену структуру, а шасија нема реп).

Почетком 2017. године појавио се изглед у пуној величини и дигитални модел. Авион ће имати продужено трајање лета без пуњења горива у поређењу са Ту-160 и носиће велико борбено оптерећење. Поред конвенционалног и нуклеарног оружја, ПАК ДА се такође планира опремити хиперсоничним оружјем и ракетама ваздух-ваздух за самоодбрану. Крајем децембра, заменик министра одбране Алексеј Криворуцко рекао је да су предузећа из војне индустрије већ почела да граде елементе ПАК ДА који ће се користити за састављање испитних јединица.

Тупољев ПАК ДА стелт бомбардер (Фото: mil.ru)

Ови очекивани датуми серијске производње и полагања државних тестова се ретко чувају.

Треба подсетити развој другог руског ратног авиона следеће генерације - борбеног авиона Су-57. У почетку је Сухој изабран за развој борбеног авиона нове генерације 2002. године, концептуални нацрти су завршени 2004. године. Финансирање пројекта је почело 2005. године. 2007. године завршена је фаза развоја програма и изградња прве летелице за летачке тестове је започела. Планирано је да буду изграђена три прототипа за летове 2009. године, а дизајн авиона је коначно одобрен исте године.

Девичански лет прототипа више пута је одлаган са почетка 2007. након што је наишао на неодређене техничке проблеме. Александар Зелин је у августу 2009. године признао да проблеми са мотором и техничким истраживањима остају нерешени.

Службени пробни лет Су-57 обавио се 29. јануара 2010. и тада су процене биле да ће требати отприлике 9 до 10 година да започне серијска производња.

Тада су наступила разна одлагања у производњи, а прва тура се очекивала да ће бити испоручена 2016. Тада се 2014. године објавило да ће до 2020. Ратно ваздухопловство Русије примити 55 таква ратна авиона.

Заменик руског министра одбране Јури Борисов изјавио је 2015. године да ће ваздухопловне снаге успорити производњу, смањити почетну наредбу на 12 бораца и задржати велике флоте бораца четврте генерације, због националне економије.

Главни командант Ратног ваздухопловства Русије Виктор Бондарев изјавио је да је борац планирао да уђе у серијску производњу у 2017. години, након што се заврше сва тестирања.

Заменик министра Јури Борисов је током 2017. изјавио да ће Су-57 највјероватније ући у службу у 2018. години, због примене напреднијих мотора и даљих тестирања.

Тупољев ПАК ДА стелт бомбардер (Фото: mil.ru)

30. јуна 2018. објављено је да је договорена наруџбина за 12 летелица, а испоруке би требало да почну у 2019. години.

Коначно, ЈСЦ Сухој започео је серијску производњу авиона крајем јула 2019. А први серијски произведен Су-57 који је требао бити испоручен руским ваздухопловним снагама, срушио се крајем децембра 2019. године.

Првобитна процена пројекта каснила је било где између 3 и 5 година, зависно од различитих извора информација, није мало вероватно да се фазе развоја и тестирања ПАК-а ДА и наредна серијска производња суочавају и са неким изазовима.

ЦИА прве верзије дронова тестирала на српским трупама, више о отме ОВДЕ!

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА