Најновије

НАЈВЕЋА ДИЛЕМА ХРВАТА! Да ли ће Милановић на инаугурацију позвати Вучића? Овај датум се неће свидети председнику Србије!

Инаугурација новог председника Хрватске, Зорана Милановића, биће одржана највероватније 15. а не 18. фебруара, како је било најављивано и тим поводом неће бити никакве помпе или спектакла.

Да ли ће Вучић бити позван на Милановићеву инаугурацију? (Фото: Јутјуб)

А, како ће заиста изгледати инаугурација, биће познато наредне недеље. Прва идеја је била да она буде одржана 18. фебруара, дан пре званичног ступања Милановића на дужност председника Хрватске.

Међутим, с обзиром на то да је 18. фебруар уторак, сарадници Милановића размишљају да инаугурација буде померена за викенд, вероватно за суботу, 15. фебруара. На тај дан је пре пет година своју имаугурацију имала и одлазећа председница Колинда Грабар-Китаровић. 15. фебруара је Сретење и Дан државности Србије.

До краја недеље биће познат и списак гостију које Милановић према протоколу мора да позове. Наредне недеље требало би да буду послате и позивнице, што у договору с новоизабраним тимом председника, ради Колиндин кабинет.

Позивнице се по правилу шаљу свим дипломатским представништвима у Хрватској које потом јављају ко ће од представника њихових земаља и доћи на инаугурацију.

Наравно, новоизабрани председник неке земље може и да прескочи, а тренутно је за хрватску јавност најинтересантније питање да ли ће позивница бити упућена председнику Србије Александру Вучићу.

У кабинету Милановића кажу да о тој теми за сада нису разговарали и да ће то тек доћи на дневни ред.

А ни извори блиски Милановићу по том питању нису сложни. Неки су уверени да Милановић неће позвати Вучића. Други сматрају да би непозивање било глупо, јер Србија је суседна земља с којом Хрватска није у рату.

Вучић је пре пет година присуствовао инаугурацији Колинде Грабар-Китаровић у Загребу.

Милановићев кабинет чине чланови његовог Изборног штаба, а Милада Привора, некадашња шефица Протокола у кабинету председника Хрватске каже да се ништа не мора, али да постоји нешто што се зове ред.

"А ред је да се позову председници држава земаља ЕУ, суседних земаља и свих других земаља с којима имамо интензивније билатералне односе", рекла је Привора.

Додала је и да уз стране државнике постоји и листа званичника у Хрватској који би по протоколу требало да буду позвани на инаугурацију попут свих бивших председника државе, председника Сабора, премијера, министара, начелника Главног штаба Оружаних снага, сви саборски посланици, председници Уставног суда и Врховног суда, гувернер, потпредседници Сабора, градоначелник главног града, други градоначелници. Позива се и шеф Хрватског олимпијског комитета, председници парламентарних странака, шефови саборских клубова, ректори хрватских универзитета, директор ХРТ-а, Хине, као и црквени великодостојници...

"Наравно, то је Милановићева инаугурација и он зове кога он жели. По правилу се зове родбина и пријатељи, а позивају се и угледни грађани, па и они које се сматрају заслужним у предизборној кампањи...", каже Привора.

Додала је да је сваки председник на инаугурацији увео неке новине па се и од Милановића очекују иновације.

"То је таква врста представе да је без редитеља то немогуће извести како треба", каже Привора и додаје да није сигурни да ће редитељ бити ангажован.

Прочитајте ОВДЕ зашто је Еди Рама тужио Рамуша Харадинаја.

Извор: Вечерњи лист

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА