Најновије

ВРИ У БИХ! ИНЦКО ПРОВОЦИРА ДОДИКА: Ја сам за тебе Тито!

Високи представник међународне заједнице у Босни и Херцеговини Валентин Инцко поручио је члану Председништва БиХ Милораду Додику како је он за Додика Тито, а необичан кратки дијалог вођен је по први пут након вишемесечног престанка директне комуникације двојице политичара.

Валентин Инцко (Фото: Јутјуб)

Након вишемесечне Додикове канонаде тешких оптужби на рачун аустријског дипломате, Додик и Инцко већ дуже времена уопште не комуницирају директно.

Инцко се појавио на пријему који је у Сарајеву, поводом православних празника, приредио митрополит дабробосански Хризостом, на који је Додик стигао са страначком свитом.

Након што је угледао Инцка, Додик га је упитао: "Шта ћеш ти овде?", а високи представник је на такав Додиков наступ пред окупљенима у шаљивом тону одговорио: "Ја сам Тито".

Додик Инцка упорно оптужује да је узурупирао власти које му не припадају, а на сличан начин је то поновио и данас, када је новинарима казао да је увођење позиције високог представника као тумача и јамца спровођења Дејтонског споразума 1996. године тај документ "развалило".

"Међународна заједница је путем високог представника учинила све да развали Дејтонски споразум и он је у великој мери деградиран. Бонска овлашћења (високог представника) нису законита нити у складу са Дејтоном, а високи представници су учинили све да крше овај споразум и девастирали су га узурпирајући права и бесправно преносећи овлашћења на нивоу БиХ", оценио је Додик.

Он тврди да је опстанак БиХ могућ само на основама изворног Дејтона, те да би сваки покушај његове промене значио "смрт за БиХ", укључујући ту и иницијативу која је, према тврдњама неких медија, наводно споменута у недавном телефонском разговору изабраног председника Хрватске Зорана Милановића и турског председника Реџепа Тајипа Ердогана.

На питање новинара очекује ли ускоро Милановићеву посету БиХ, Додик је казао да "нема ништа против" такве посете.

"Честитам Милановићу. Хоће ли доћи у БиХ или не, то је његова ствар, а ја немам ништа против да дође", казао је Додик.

Откако је Председништво БиХ изабрано у садашњем сазиву у октобру 2018. године, нико од регионалних политичких лидера није био у званичној посети Сарајеву.

Додиково је тумачење како је то вероватно резултат чињенице да БиХ продуцира више проблема него што их може решити, што је досадило и политичарима из суседства.

Додао је да би БиХ требало "с мање ароганције" да разговара о регионалним питањима попут Пељешког моста или дефинисања међудржавних граница.

Прочитајте ОВДЕ ко је све Милораду Додику честитао празнике.

Извор: Хина

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА