Најновије

РОСИ ФЕСТ од 25. до 28. јануара у Народном позоришту! Релевантна дела музичке историје у новом руху!

Трећа едиција међународног музичког фестивала РОСИ ФЕСТА, одржаће се од 25. до 28. јануара 2020. године у Народном позоришту у Београду.

Роси фест (Фото: Организатор)

Фестивал ће бити отворен концертом ансамбла Саломон Роси из Италије са програмом „Музички цветови јеврејског барока”, а на традиционалном концерту „Портрети и сећања’’, посвећеном жртвама Холокауста, ове године биће изведено дело Оливијеа Месијана „Квартет за крај вемена”, у режији Ане Григоровић.

Завршно вече обележиће концерт духовне музике „Давидови псалми’’ чиме ће уједно бити обележено и 140. година од оснивања најстаријег јеврејског хора на свету - хора Браћа Барух, уз гошће солисткиње Олгу Макарину (САД), Алесандру ди Ђорђо (Србија/Немачка), Ајелет Коен (Израел), а под диригентском управом Стефана Зекића, директора фестивала. 

Током четири дана фестивала врсни домаћи и страни уметници публици ће представити разноврстан музички програм. Сада већ традиционално, РОСИ фест организује мајсторски курс за соло певаче. После изузетно успешног оперског мајсторског курса пре две године, у овој едицији поново ће гостовати сопран Метрополитен опере, примадона Олга Макарина. Такође, ове године публика ће први пут моћи да, у улози педагога, види и нашег истакнутог мецосопрана - Алесандру ди Ђорђо (Сању Радишић), која ће држати мајсторски курс немачког лида.

Значајан део програма фестивала посвећен је образовању и усмеравању студената и младих професионалаца, те ће поред концерата, фестивал обухватити и предавања наших угледних музиколошкиња, др Ане Стефановић и др Тијане Поповић Млађеновић у Музеју Народног позоришта.

Мисија РОСИ фестивала је да на комуникативан и креативан начин, а на високом уметничком и научно-истраживачком нивоу представи релевантна дела историје музике путем радионица, предавања, трибина и концерата, као и да подстиче стварање нових музичких дела, а све наведено са посебним акцентом на идеју интеркултуралног дијалога у музици.

РОСИ фест је међународни музички фестивал инспирисан стваралаштвом еминентног европског композитора Саломона Росија (1570-1650), јединственог по синтези Истока и Запада, односно касне ренесансе / ранобарокне музике западне Европе и јеврејских традиционалних и синагогалних текстова.

Фестивал је организован уз подршку Министарства културе и информисања, Јеврејске заједнице, Италијанског института за културу, Народног позоришта у Београду и анонимних донатора.

Улаз на све концерте и предавања је бесплатан, а карте се могу преузети на благајни Народног позоришта од 15. јануара 2020.

Прочитајте ОВДЕ   шта се ново дешава у земунском ФЕСТУ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА