Најновије

ПРОТЕСТ "1 ОД 5 МИЛИОНА" Шетња посвећена Оливеру Ивановићу до Храма Светог Саве (ВИДЕО)

Протест "1 од 5 милиона" одржана је вечерас у Београду по 59. пут. Грађани су се, као и сваке суботе, окупили у 18 сати на Платоу испред Филозофског факултета, а скуп је посвећен Оливеру Ивановићу, убијеном лидеру Срба са Косова и Метохије.

На самом почетку скупа са разгласа су пуштени говори Оливера Ивановића, а учесници протестне шетње позвани су да понесу и свеће.

Колона се потом упутила централним градским улицама ка Храму Светог Саве. За разлику од ранијих протеста, овај пут нема камиона са озвучењем и музике, него учесници ходају у тишини иза "шеталице" на којој је исписано "Нас је ипак више".

Како су почели протести

Подсетимо, први грађански протест одржан је 30. новембра 2018. у Крушевцу, неколико дана пошто је лидер Левице Србије Борко Стефановић нападнут пре одржавања трибине у том граду. Дан после напада, Стефановић је на конференцији за новинаре показао своју кошуљу окрвављену у том нападу, па је прва протестна у Крушевцу одржана под називом "Стоп крвавим кошуљама".

Недељу дана касније, 8. децембра, шетња је први пут организована и у Београду. Од тада, грађани сваке суботе шетају централним градским улицама, а једини изузетак је био 16. јануар, среда, када је, на годишњицу убиства организована шетња за Оливера Ивановића. Окупљени су тада у тишини прошетали до Храма Светог Саве, где су запалили свеће.

На самом почетку, и протест у Београду носио је назив "Стоп крвавим кошуљама" да би после неколико шетњи главна парола постала "1 од 5 милиона.

Прочитајте ОВДЕ    какав то нови закон ступа на снагу.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА