Најновије

АМЕРИКАНЦИ РАЗОЧАРАНИ У КУРТИЈА И МУСТАФУ: Гренел наставља сарадњу само са Тачијем, а следећи његов корак је...

Одлагање у процесу стварања нове косовске владе није импресионирало специјалног изасланика председника САД за дијалог између Београда и Приштине Ричарда Гренела.

Ричард Гренел (Фото: Јутјуб)

Након што бројни међународни позиви лидерима Покрета Самоопредељење Аљбину Куртију и Демократског савеза Косова Иси Мустафи да склопе коалициони споразум нису били успешни, Гренел је одлучио да своју сарадњу настави са председником тзв. Косова Хашимом Тачијем, наводе приштински медији.

Прошло је више од годину дана од како Приштина и Београд нису седели за преговарачким столом, а такса од 100 одсто која је уведена на робу из централне Србије, коју је тзв. Влада Косова увела у новембру 2018. године, учинила је невероватним да ће преговори којим посредује ЕУ довести до напретка, подсећа се у тексту.

Амерички председник Доналд Трамп поставио је америчког амбасадора у Немачкој Ричарда Гренела за посредника у дијалогу између Београда и Приштине. Поред Европске уније, Гренел се већ неколико месеци залаже за мир на Западном Балкану.

За то време нема назнака које ће акције следећа косовска влада предузети по питању таксе, јер странке које покушавају да формирају владајућу коалицију, Самоопредељење и ДСК већ месецима преговарају.

Гренел је, неколико дана након избора одржаних 6. октобра када је боравио је у Приштини изразио хитну потребу за наставком дијалога. Након састанка са свим званичницима на КиМ, поред споразума са Србијом, затражио је од победничких странки на изборима да формирају нове институције што је пре.

Док на КиМ већ пола године функционише влада у оставци, Гренел наставља рад на деблокирању дијалога између Београда и Приштине са Тачијем.

На састанку између Гренела и Тачија који је одржан без присуства медија у Берлину, амбасадор је поновио тзв. председнику Косова потребу моменталног деблокирања последње фазе дијалога између Београда и Приштине и стварања нове владе.

Такође, Гренел је данас представио прве резултате разговора убеђујући тзв. Косово и Србију да отворе авио-линију Приштина - Београд, која не функционише од 1999. године.

Вест је објављена данас у Берлину, где високи званичници америчке администрације бораве на Конференцији о Либији, укључујући државног секретара Мајка Помпеа и саветника за националну безбедност председника Трампа Роберта О'Брајана.

Прочитајте ОВДЕ шта је Александар Вучић рекао о твиту Весне Пешић.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА