Најновије

НОВИ ВОЂА НА ЧЕЛУ ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ! Један од највећих идеолога постао Багдадијев наследник!

Само неколико сати након што су америчке снаге у Ираку у октобру 2019. убиле лидера Исламске државе Абу Бакр ал Багдадија за новог вођу терористичке организације именаован је Амир Мохамед Абдул Рахман ал Мавли ал Салби, пише британски "Гардијан", позивајући се на неименоване изворе.

Абу Бакр ал Багдади (Фото: Јутјуб)

Лондонски лист наводи да су регионални и западни обавештајци током три месеца од убиства Багдадија успели да направе профил новог лидера озлоглашене групе.

Салби важи за једног од најутицајнијих идеолога у исламистичкој организацији, а рођен је у туркемнској породици у ирачком граду Тал Афар, тако да је један од ретких неарапских лидера у Исламској држави, пише "Гардијан".

Лист наводи да је познат и по ратном имену Хаџи Абдулах, као и да се у неким круговима помиње и као Абдулах Кардеш, иако ирачки званичници тврде, како пише британски лист, да је особа са именом Абдулах Курдеш један од лидера ИС који је убијен пре две године.

Салби је уједно један од оснивача ИС и предводио је бројне операције исламистичке организације широм света, укључујући и заробљавање припадника јазидске етничке мањине у Ираку.

Лист пише и да су САД пре Багдадијеве ликвидације нудиле пет милиона долара за смрт Салбија и још двојице високорангираних припадника ИС.

За сада нема извештаја о жртвама или материјалној штети.

Летеле "каћуше" по ирачкој престоници! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА