Најновије

ВУЧИЋ ИЗ ДАВОСА: Открио шта нам пребацују и зашто нисмо купили С-400 иако имамо пара! Ево шта је било с Тачијем

Председник Србије Александар Вучић данас је на Светском економском форуму у Давосу учествовао на два панела и имао низ билатералних сусрета.

С-400 (Фото: Риа)

- Данас сам слушао и председника Трампа и присуствовао двема сесијама на панелима важним за Западни Балкан. Примедбе на наш рачун јесу зашто се наоружавамо и зашто купујемо од Русије, а ја сам рекао да купујемо само дефанзивно, да не будемо било коме више лак плен и шака зоби као што смо некада били. Рекао сам им и да смо имали новца и за С-300 и за С-400 али да не купујемо ништа офанзивно за разлику од других који то раде. Што се економског дела тиче, нико није имао примедбу, сви су нам честитали. Рекли су да је ова година за нас била рекордна по инвестицијама а ја сам говорио о одливу мозгова, да нам се жури да повећамо плате и да то спречимо. 

О примедбама на рачун Србије

Србија купује само одбрамбено наоружање, да не би била лак плен, одговор је председника Александра Вучића на примедбе и питања која су му, како је пренео новинарима у Давосу, упућене на панелу "Дипломатски дијалог на тему Западног Балкана".

"Биле су примедбе на рачун Србје, а највећа примедба је била зашто се наорузавамо и купујемо оружје од Русије. Мој одговор је био прилично снажна и уверљив. Рекао сам да ми купујемо само одбрамбено оружје и да не купујемо офанзивна средства, и ни близу колико сви други купују офанзивна средства. Са друге стране, иако бисмо могли да приуштимо себи систем С300/400, да то нисмо урадили". Вучић је рекао новинарима да је данас присуствовао на два панела, политичком и економском, као и да не може због правила "четам хаус" правила не сме да открива ко је и шта тачно рекао. Каже да свакако хоћемо да будемо у ситуацији да можемо да заштитимо своју земљу и да не будемо лак плен и шака зоби, као што смо некада били.

Говорили смо и о европском путу јер нема земље која је толико била на том евро-путу као Србија, 20 година, можда само Турска... Али нисам добио директан одговор... Вучић је рекао и да наша економија зависи умногоме од немачке, само они нам запошљавају 65.000 људи...

Разговор са Ђукановићем о Закону о слободи вероисповести могућ већ сутра у Израелу

Нисам сагласан са аргументацијом коју је председник Црне Горе изнео око суштине Закона о слободи вероисповести и његове примене, рекао је данас председник Србије Александар Вучић и најавио могућност да са црногорским председником разговара о томе у Израелу, где ће обојица боравити на обележавању 75. годишњице ослобађања Аушвица.

Упитан да ли ће прихватити позив за посету Црној Гори И када би могло доћи до ње, Вучић је новинаре у Давосу подсетио да је И он упутио позив Ђукановићу да посети Србију.

"Много је важније од тога да ли ћемо доћи у посету да се реши проблем и да се разговара о томе како да га решимо Нисам сагласан са аргументацијом која је изнета око суштине самог Закона и његове примене. Не зато што имам право да се мешам у унутрашње ствари Црне Горе, већ што се тиче српског народа, његове целине, и наше културне и историјске баштине", објаснио је Вучић.

Казао је да је, колико зна, и Црна Гора добила позив да дође у Израел на обележавање 75. годишњице ослобађања Аушвица, И да су потврдили долазак.

Упитан да ли Подгорица жели смиривање ситуације, рекао је да то не зна, али да мисли да нико не жели ескалацију насиља.

Указао је да су најављени разговори митрополита Амфилохија са црногорским властима i да треба видети какав ће бити исход.

Разговор са Тачијем?

- Имали смо неформалан скуп а ту је био и Тачи, али нисмо имали неку врсту блиског сусрета али смо разговарали о различитим темама, он пре свега о визној либерализацији... Поменуо сам таксе, покушаћемо да и те проблеме решимо... Имали бисмо највећи раст да није било тих такси... - појаснио је Вучић.  

"Емануел нам је ушао у службену белешку"

Вучић је открио и да се у медијима поставило питање јел’ стварно рекао Макрону оно "Емануел, бре..." па објаснио да је то чак ушло у службену белешку и да је то било пред поноћ у Јелисејској палати...

Очекујем Гренела у Београду у наредне две недеље

Вучић очекује поновну посету Београду специјалног изасланика Доналда Трампа за преговоре Београда и Приштине Рачарда Гренела у наредне две седмице. Вучић је то реклао после састанка у Давосу са саветником америчког председника за националну безбедност Роберта О'Брајана, којег је, како је пренео новинарима, замолио за веће разумевање за позицију Србије и захвалио му на томе што је увек спреман да саслуша аргументе српске стране. "Рекао сам да су за нас веома важни односи са САД. Знамо колико смо мали, и за нас је значајно да САД показује поштовање", рекао је Вучић.

Био је то, каже Вучић, отворен и искрен разговор: "Имали смо дуг, отворен, искрен и веома пријатељски разговор. Ја сам му рекао да смо ми једина земља, и не само у нашем региону, већ и у ширем окружењу, која је подржавала избор Трампа и да бисмо волели да га угостимо, као и самог О' Брајена. Очекујем да у наредне две недеље поново угостим Гренела у Београду", пренео је Вучић новинарима у Давосу.

Он је додао да су разговарали о српско-америчким односима, те да је замолио О' Брајена за веће разумевање, али и да му се захвалио на томе што је увек спреман да саслуша све што српска страна има да каже.

Вучић је подсетио да је са О' Брајеном разговарао и у Њујорку у септембру, као и и да су пре неколико дана разговарали телефоном о авио-линији Београд - Приштина.

Прочитајте ОВДЕ   с којим се то важним званичником сусрео Вучић и зашто.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА