Најновије

РАЗОРНИ БОМБАРДЕРИ: Какве ваздухопловне бомбе могу да користе вишенаменски ловци МиГ-29М2?

Дубоко модернизована верзија ловца-бомбардера 4+ генерације ће имати све одлике савременог ловца-бомбардера. Захваљујући обимном пакету модернизације он ће моћи да употребљава и високопрецизне навођене бомбе велике разорне снаге, које имају минимално одступање од циља.

МиГ 29 (Фото: РИА)

Према информацијама произвођача модернизована варијанта ловца МиГ-29М2 ће моћи да употребљава навођене авио-бомбе фамилије КАБ-500.

Модернизована верзија вишенаменског ловца МиГ-29М2 укључује обимно унапређење нападно-навигацијског комплекса у коме је централна тачка радарски комплекс Жук-МЭ, модернизована оптоелектронска станица и нишански систем који ће бити интегрисан на кацигу пилота.На инструменталној табли пилота су интегрисани вишенаменски показивачи, а цео пакет је увезан 4-каналним дигиталним електричним командама HOTAS.

Навођене авио-бомбе фамилије КАБ-500 спадају у изузетно ефикасно борбено средство приликом извођења класичних бомбардерских задатака. Управо због проширене тактичке улоге (модернизована летелица ће имати функцију ловца-бомбардера) повећан је капацитет његовог убојног терета који може да понесе на девет подвесних носача/носача који се налазе на крилима и трупу авиона. МиГ-29М2 може да понесе до 4.500 кг бомби и ракета током реализације својих задатака.

Ваздухопловна бомба КАБ-500КР, је тешка око пола тоне. Ради се о високо-прецизном оружју које служи за уништавање појединачних и групних циљева непријатеља, који се налази на веома отпорним положајима (природни и вештачки објекти). Може да буде опремљена пробојно-рушећом и термобаричном бојевом главом (верзија КАБ-500-ОД).

Помоћу телевизијске главе са самонавођење бомба се самостално усмерава на циљ, који погађа са изузетном прецизности (максимално одступање 4-7 метара). Карактерише је огромна разорна моћ експлозије, која оставља катастрофалне последице на објекат дејства. Ови типови бомби су веома успешно примењени у руској ваздушно-копненој противтерористичкој операцији у Сирији. Један од многобројних случајева њеног успешног дејства се десио крајем 2015., када је сателитски навођеном бомбом овог типа (ознака Ка-500С) на лицу места ликвидирано преко 200 терориста. Поред овог случаја постоји још неколико примера успешно дејства бомбама овог типа по командно-штабној инфраструктури терориста, где ове нападе практично нико није преживео.

Варијанта ове бомбе која носи ознаку КАБ-500Л се на свој циљ наводи помоћу ласерског снопа. Она се на циљ може наводити помоћу летеће платформе која носи ову бомбу, затим помоћу специјалних ласерских озрачивача циља које користе копнене јединице (специјалне снаге), али и помоћу извиђачких беспилотних летелица које су опремљене контејнерима које у себи такође имају ласерски уређај за маркирање мете.

Рушење украјинског авиона у Ирану је превара да се изазове светски рат. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА