Најновије

ВИРУС ЗБОГ КОГА СЕ СВЕТ ДИГАО НА НОГЕ! Подмукао је, угрожени и људи и животиње! Ево како се преноси и који су симптоми

Појава новог коронавируса у Кини, због којег је до сада умрло девет људи, оживела је болна сећања на респираторну инфекцију САРС, која је пре 17 година однела 800 живота, као и страх од избијања сличне пандемије.

Вирус (Фото: Јутјуб)

Светска здравствена организација данас ће на кризном самиту одлучити да ли ће бити проглашена међународна здравствена опасност, а једно од одлучујућих питања је колико лако вирус може да пређе са зараженог човека на здраву особу и на који начин временом мутира да би се прилагодио организму домаћина.

Нови коронавирус који се брзо шири, вероватно води порекло од слепих мишева иако генетички сличан вирусима САРС или МЕРС, припада другој групи названој бетакоронавирус, наводи се у једној кинеској студији. Овим вирусом могу да се заразе дивље животиње и људи. Могуће је да има порекло од слепих мишева попут САРС-а, али између ових животиња и људи вирус би могао да има више домаћина посредника, пише "Чајна дејли".

Први случајеви заразе откривени су у кинеском граду Вухан где је досад од последица обољења преминуло девет особа и оболело више од 400 људи, док су кинеске здравствене институције потврдиле да се вирус преноси са човека на човека. До сада ипак нема индиција да се зараза преноси дисајним путевима.

Прве инфекције доведене су у везу с једном рибљом пијацом у Вухану, која је у међувремену затворена, пише Дојче веле. Могуће је да је прва зараза била такозвана зоноза, дакле да се десила у директном контакту животиње и човека, или као што се дешава са многим клицама, да је пренесена ваздухом.

Зонозе могу да се преносе и преко прехрамбених намирница, рецимо, конзумирањем меса и других намирница животињског порекла. Ако се не обраде термички на довољно високој температури или ако су припремани под неповољним условима, такви продукти могу да буду извор заразе.

Шта су коронавируси?

Стручњаци су недавно "откључали генетску секвенцу новог корона вируса 2019-нЦоВ који претходно није био дијагностификован код човека. Коронавируси познати су од 60-их година 20. века. Име потиче од протеинске структуре вируског омотача која подсеца на круну. Ти вируси нису ништа неуобичајено. Често су инфекције у суштини безазлене и протичу са симптомима који су слични грипу: грозница, кашаљ, задиханост, а понекад и стомачни проблеми с проливом. Међутим, ти вируси су подмукли јер поседују невероватну моћ преображавања.

Спадају у такозване РНК-вирусе, јер поседују рибонуклеинску киселину као генетички материјал. Зато имају велики генетички варијабилитет. Практично, то значи да они лако прескачу баријере између врста да би пронашли новог домаћина. Ти вируси могу, при неповољном развоју болести, да код човека, уз упалу плућа и све теже дисање, доведу и до смртног исхода.

На пример, 2002. и 2003. је агресивни корона-вирус САРС-ЦоВ изазвао епидемију. Било је заражено 8.000 људи, њих хиљаду је умрло. Болест је избила у 30 земаља. Године 2012. откривен је МЕРС-ЦоВ, вирус који се проширио Арабијским полуострвом.

Светска здравствена организација  је сазвала за данас кризни самит на којем ће се расправљати о томе да ли ће бити проглашена међународна здравствена опасност. У таквом случају су могуће мере карантина, пооштравање граничних контрола, оснивање специјалних здравствених центара за лечење као и ограничење међународног путничког саобраћаја.

Већ сада су контроле телесне температуре долазећих путника уведене у Кини, као и на аеродромима више азијских земаља, САД и Италије. До сада ни Светска здравствена организација, ни немачко Министарство спољних послова нису издали званично упозорење за путнике који намеравају да посете Вухан.

И даље су на снази општа хигијенска правила као и правила понашања - избегавати контакт с људима који имају акутне респираторне тешкоће, као и са живим и мртвим домаћим и дивљим животињама. Редовно прање руку, нарочито након контакта са оболелим људима или њиховом околином.

Стручњаци још не сматрају да ли постоји опасност светске епидемије. Јонас Шмит-Ханазит који ради за највећи немачки институт за тропске болести Институт Бернхард Нохт из Хамбурга, каже да је битно да се ситуација прати.

Прочитајте ОВДЕ   о каквом се то сусрету на јахти мало тога зна.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА