Најновије

ТЕНЗИЈЕ РАСТУ ИЗМЕЂУ ТУРСКЕ И ГРЧКЕ! Анкара постаје све агресивнија! У борби за нафту укључени и хакери!

У недељу су сајтови грчког Министарства спољних послова и парламента у Атини и даље били недоступни. Два дана раније турски хакери објавили су да су упали у њихове системе, као и у системе грчке обавештајне службе и атинске Берзе.

Турски нафтни брод (Фото: Јутјуб)

“Војници Феникса”, како себе називају на Фејсбуку, образложили су нападе сукобом око права на експлоатацију нафте у источном Средозменом мору.

У суботу после подне грчки хакери су узвратили ударац.

- Напади су управо почели - објавила је организација “Anonimous Greece” на друштвеним мрежама. Узвратним нападом погођено је најмање десет сајтова турске владе, међу којима и обавештајне службе и Министарства спољних послова у Анкари.

Ово није први пут да се хакери из две земље међусобно обрачунавају, али сада овај дуел добија нову димензију, а догађа се у тренутку кад су односи између две суседне земље и чланице НАТО у великој кризи.

Поједини грчки медији чак спекулишу о “ратној опасности” и оптужују Турску да је заузела нов, агресиван курс у спољној политици. На грчкој телевизији “Скаи”, министар одбране Никос Пангиотопулос изјавио је да су турски авиони "за један дан" чак 80 пута повредили ваздушни простор Грчке.

Ердоган најавио да ће јужно од Крита ускоро почети потрага за гасом

Однос између два историјска противника у новије време карактеришу наизменични успони и падови. Грчка и даље подржава чланство Турске у ЕУ, сматрајући да би сусед везан за Европу био урачунљивији. Напетост, међутим, већ дуго изазива потрага за гасом у Средоземном мору, у прво време у водама Кипра.

У новембру је Турска потписала поморски споразум с Либијом, који занемарује присуство грчких острва попут Крита и Родоса између обала турске и Либије. Мада Грчка тај споразум сматра правно “ништавним”, турски председник Реџеп Тајип Ердоган је прошле недеље најавио да ће Турска ове године почети потрагу за гасом јужно од Крита.

Грчка овај део мора сматра “ексклузивном економском зоном”, јер велика острва попут Крита, према тврдњама Атине, имају свој “континентални шелф”, тј. припадају појасу морског дна који непосредно окружује континентални део Грчке. Осим тога, кроз исто подручје треба да прође и гасовод "Eastmed", које планирају да изграде Грчка, Кипар и Израел. Другог јануара министри спољних послова потписали су у Атини одговарајући споразум.

Гасовод дуг 1.900 километара, коштаће најмање седам милијарди евра, а транспортоваће гас са гасних поља у Израелу и на Кипру у Европу.

Оклопно возило БМП-2 руши све пред собом! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА