Најновије

ОПРЕЗ! ИЗБАЦИТЕ ОВО ИЗ КУЋЕ: Штедљиве сијалице пуне опасних материја и изазивају рак!

Штедљиве, "еколошке" сијалице које се масовно користе и у Србији токсичне су и изазивају рак, застрашујући су резултати истраживања међународних институција и домаћих стручњака.

Илустрација (Фото: pixabay)

Најопаснији састојак је жива, која је снажан неуротоксин, и уколико се сијалица поломи она испарава и улази у крвоток. Да ствар буде још гора, ове сијалице због дужег трајања, имају и УВ зрачење, али није познато колико, јер то није назначено у декларацији на паковању.

Према речима стручњака, жива је токсична и погубна за нервни и кардиоваскуларни систем, али и јетру, бубреге, штетно делује на репродуктивни систем.... УВ зрачење је познато као главни "окидач" за меланом коже и оштећење вида. Стога, они саветују да се ове сијалице избаце из употребе, али и да се направи посебна депонија за њихово складиштење.

Професор хемије животне средине Петар Пфендт упозорава да су ове сијалице веома опасне по здравље.

- Нажалост, ове сијалице су једног тренутка преплавиле тржиште и произвођачи су се потрудили да их наметну потрошачима. Међутим, сва њихова нежељена дејства и састав су скривени са паковања. Да и те како имају штетан састав, потврђују и њихова дуготрајност и сама јачина енергије коју емитују. Ове сијалице су пре свега опасне јер садрже живу, која је отровна за организам. Колико је жива нездрава, потврђује и чињеница да су сви термометри и топломери који су садржали живу избачени из употребе и забрањени за коришћење. Штедљиве сијалице су штетне и док емитују светлост, због нездравог састава, а најопасније је када се поломе - истиче Пфендт и додаје:

- Тада жива исцури и завуче се у сваку рупу, јер је њу тешко скупити. Чим жива изађе из предмета, почиње њено токсично испаравање. Тако људи у затвореним просторијама удишу токсичну материју, која улази у крвоток, а затим разара организам. Сам неуротоксин напада нервни систем, али поред тога, приликом удисања живе страдају и јетра, бубрези, кардиоваскуларни систем. Зато сматрам да држава мора да за овакав производ направи посебно место, депонију, за њихово рециклирање, јер никако не би смеле да се баце у ђубре након што им прође рок рада и трајања.

Дерматолог Горана Исаиловић истиче да је поред постојања живе велика опасност што се не зна јачина УВ зрачења које штедљиве сијалице емитују.

- Тачно је да имају живу и да је најгора ствар што не постоји место где се оне могу бацити. Поред тога, емитују јачу енергију од обичних сијалица, што значи да имају веће УВ зрачење. Најопасније је што није позната јачина тог зрачења и што се не зна да ли заиста сијалице имају јако УВ зрачење, па могу бити окидач за промене на кожи, или су потпуно безазлене - објашњава саговорница.

НОПС: Купујте само проверене ствари

У Националној организацији потрошача Србије (НОПС) истичу да потрошачи морају бити обазриви када купују ствари и да добро воде рачуна о саставу, квалитету и року употребе!

- Познато је да су ове сијалице, како их називају еколошке и штедљиве, опасне и штетне, јер осим што наводно штеде енергију, оне и узрокују бројне здравствене последице. Недопустиво је да се један такав производ, који у себи садржи токсичну живу, продаје и налази на нашем тржишту. Уколико већ произвођачи не воде рачуна, онда би то требало да раде потрошачи и да читају пажљиво декларације и више се информишу. Немојте куповати производе са непотпуним декларацијама или производе на којима се не налази састав, нежељена дејства и основни подаци производа - напомињу у овој организацији.

Жива, фенол, кисели токсин...

Истраживања штедљивих сијалица која је спровео др Питер Браун у Берлину показала су да ове сијалице, сломљене у затвореном простору, ослобађају 20 пута већу количину живе од максимално дозвољене. Осим тога, садрже и фенол, благо кисели токсин у облику кристала који се добија из катрана, а користи се у хемијској индустрији.

Шта изазивају штедљиве сијалице

*проблеме са видом

*тровање крви

*поремећај централног нервног система

*проблеме са јетром

*болести бубрега

*тровања.

Ова намирница је чист отров за тело! Садржи и фекалије, а једете је скоро сваки дан. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА