Најновије

БУРА У НИШУ: Отказане три од осам представа, спорно што је председник Вучић покровитељ фестивала?

Након што су отказане три од осам представа које су изабране да учествују на другом позоришном фестивалу балканског културног простора "Театар на раскршћу", селекциона комисија објавиће ових дана којим ће представама оне бити замењене. Из политичких разлога своје учешће на фестивалу отказала су два редитеља - Кокан Младеновић и Вук Торбица, али и Мађарски театар из Темишвара.

Нишко позориште (Фото: Јутјуб)

- Ускоро излазимо са новом селекцијом. Мађарски театар из Темишвара је званично навео да одустаје на захтев Кокана Младеновића, јер са њим имају уговор да он одлучује на која гостовања иде - кратко су прокоментарисали из Управе нишког Народног позоришта.

Фестивал је требало да отвори представа Младеновића "Ситничарница код срећне руке", а он је такође и редитељ отказане румунске представе "Еурипид". Вук Торбица је редитељ представе "Бакхе" Битољског народног театра.

Онима који су отказали учешће спорно у целој причи је било то што је покровитељ овог фестивала, који почиње 11. марта, председник Србије Александар Вучић. Неспорно је да, према речима члана Савета овог фестивала и театролога Дејана Петковића, "до овог тренутка апсолутно никакав притисак није постојао - Савет ради самостално, и нико се није ни на који начин умешао у рад". Поред њега, чланови Савета су и Небојша Брадић и Александар Милосављевић, као и управник Спасоје Ж. Миловановић.

- Представе постоје да би биле игране и никакво "плакатско" покровитељство то не може и не сме да доведе у питање! Реч је о борби да један фестивал преживи. Од формирања Филмских сусрета ништа значајније се није у Нишу догодило. Створили смо шансу да Ниш сваког марта буде балканска престоница позоришне игре. Лично не подржавам отказивање представа, то је по мени вид самоцензуре - категоричан је Петковић, који је и сам политички активан управо као опонент актуелне власти.

Он указује на то да изгледа неки нису схватили концепт овог фестивала:

- Мислим да Ниш заслужује слободан фестивал, на коме ће играти и "Гавела", и Словенско гледалишче и Иван Вазов из Софије и Албанска драма и Сарајево и Темишвар. То су раскршћа којима стремимо, то су мостови и праве цивилизацијске повезнице.

"Филмски сусрети"

На последњим "Филмским сусретима" једну од главних награда добио је глумац Сергеј Трифуновић, док је лауерат Тихомир Станић искористио прилику да на Летњој позорници одржи политички говор, и никоме длака није фалила. Ниш је слободан град за уметност, коментарише нишка културна јавност.

Прочитајте ОВДЕ   коме је то славни Ник Кејв поручио да је српски уљез.

Извор: novosti. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА