Најновије

МИЛО ПУКАО КАО ЗВЕЧКА У РОДНОМ ГРАДУ! Милогорци хтели да спрече литију, али стигао бруталан одговор! Никад више народа у Никшићу (ВИДЕО)

Иако су путем друштвених мрежа слали "хитно обавештење" за комите и све "храбре Црногорце" најављујући масован скуп у 15 "ура" код цркве у Кочанима, никшићком приградском насељу, одакле су намеравали поћи кроз како истaкнуше - "вазда слободарски Никшић", на Тргу слободе у том граду није виђен ни један комита!

Верници по киши на литији у Никшићу (Фото: Јутјуб)

- Веома је битно да нас буде што више и немојте заборавити да понесета заставе! Што више застава и наравно гаеутуша!!! Све за ЦГ, ЦГ низашта! За право, част и коначну слободу ЦГ! - писало је у поруци.

У Никшићу - граду у ком је рођен председник Црне Горе Мило Ђукановић, у молитвеним литијама са иконама и свећама у рукама у знак протеста усвојеном Закону о слободи вероисповести било је на десетине хиљада грађана.

Никшићки Трг био је пун грађана који су дошли да још једном искажу незадовољство због Закона о слободи вероисповести. 

Према речима свештеника Миодрага Тодоровића, "изгледа да је велики благослов и у киши јер се искупио читав Никшић и сви су једна душа". 

"Не делимо се и сви имају места. Ко год дође добродошао је и није закаснио. Да сви будемо једно у Исусу Христу. Кад имамо овако добар, честит и пожртвован народ, нема друге него да се и ми попови мало поправљамо", казао је Тодоровић. 

Поздравио је посебно око три хиљаде верника који су пешке дошли из Видрована предвођени свештеником Драганом Крушићем и који су прешли око 15 километара да би присуствовали молебану у Храму Светог Василија Острошког, а затим литији. 

На улазу у град учесници литије из Видрована прошли су кроз Растоке, поред куће председника Црне Горе Мила Ђукановића, коју су обезбеђивале јаке полицијске снаге. Испред куће која се налази у близини Ђукановићеве, било је десетак људи који су махали црногорском заставом. 

Шетња је прошла без инцидента, а учесници су скандирали "Мило лопове, не дамо ти светиње".

Тодоровић је рекао да се "не одричемо светиња и светости", а томе је, како је рекао, сведок и осмех Љуба Чупића који долази са срца и прага вечности. Пошто је сутра почетак другог полугодишта поздравио је окупљене речима краља Николе који "народ гледа током литија" и који је, како је рекао, "сигурно задовољан". Реч је о стиховима када се краљ обраћао ђацима уочи Савиндана 1912. године. 

Свештеник из Гацка, парох Велимир Ковач, који је на Тргу одржао беседу, казао је да су се у Херцеговини много пута када им је било тешко окретали ка Црној Гори тражећи утеху и помоћ, а да су сада њихове очи, уши, а понајвише срца, опет окренута ка Црној Гори и са дивљењем посматрају народ како брани своја права, светиње и цркву. 

"Не тражите да она буде привилегована у овом друштву већ само да пред законом буде изједначена са другим верским заједницама. Нисте изашли на улицу ништа да рушите, јер нико никада ништа није срушио са иконом и свећом у руци, већ само изградио и поправио", поручио је Ковач. 

Прочитајте ОВДЕ како су прошле литије у осталим црногорским градовима.

Извор: Вијести

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА