Најновије

НОВИ ИЗГОВОР ЗА СКУПЉУ СТРУЈУ: И грађане Српске може да кошта пропаст мостарског гиганта

Од како постоји компанија „Електропренос БиХ“, од 2006. године, цена преносне мреже коју плаћају електропривреде у БиХ појефтинила је за 18 одсто. У том периоду електрична енергија за потрошаче није појефтинила. Напротив, струја је скупља.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Овако Цвјетко Жепинић, извршни директор у „Електропреносу БиХ“, коментарише тврдње представника електропривреда у целој БиХ да ће бити приморани да поскупе електричну енергију домаћинствима и привреди уколико поскупи тарифа за преносну мрежу.

Наиме, „Електропренос БиХ“ и Независни оператор система (НОС) тражили су од Државне регулаторне комисије за електричну енергију (ДЕРК) повећање ове тарифе, а о чему се регулатор треба изјаснити у наредних неколико дана.

- Једини разлог због којег тражимо повећање ове тарифе јесте тај што је „Алуминиј“ из Мостара престао да ради, а био је велико потрошач електричне енергије. Због њиховог престанка рада ми на годишњем нивоу губимо десет милиона марака прихода. Управо смо тражили повећање тарифе за преносну мрежу за тај износ, како бисмо могли несметано да функционишемо – истиче Жепић.

Ова тарифа се обрачунава на основу потрошених киловата електричне енергије и њу плаћају дистрибутивна предузећа из система свих јавних електропривреда у БиХ, односно крајњи потрошачи електричне енергије у БиХ којима је у цену електричне енергије урачунат и овај трошак.

- Дакле, тих десет милиона марака се односи на све три електропривреде у БиХ. Оне деле милијарду марака колача, што значи да је то неких један одсто за све три електропривреде у БиХ – објашњава Жепинић.

Он тврди да „Електропренос“ уопште није повећао неке своје трошкове, истичући да су од првобитних 1.500 број радника рационализацијом смањили на око 1.200.

– То није урадила ниједна јавна компанија. Рецимо, када је направљен „Електропренос БиХ“, у ЕРС је било око 5.500 запослених на крају 2005, а сада их има готово 10.000 – каже он.

Истовремено, око 200 милиона КМ које „Електропренос БиХ“ има на рачунима из нераспоређене добити служи искључиво за инвестиције.

Жепинић такође каже да би се могла променити и тарифна методологија за преносну мрежу коју доноси ДЕРК и који је сав терет плаћања ставио на потрошаче.

– У другим џавама тај трошак сносе и произвођачи електричне енергије, а наше електропривреде имају и произвођаче. Такође, имамо и велики приватне произвођаче које производе велике количине електричне енергије, извозе и изузетно профитабилно послују. О тим стварима се ћути – открива Жепинић. Он додаје да се у јавност често пласира податак како је тарифа за преносну мрежу најскупља у региону.

– Међутим, морам да кажем да је разлог тај што су нашу надлежност ставили и трафостанице од 11 киловата које рецимо свугде у региону припадају дистрибуцијама. Да је тако и код нас, БиХ би имала најнижу тарифу за преносну мрежу – тврди Жепинић.

У „Електропривреди РС“ су нам рекли да су од ДЕРК-а писмено тражили да одлука о увећаној тарифи за “Електропренос БиХ” и НОС БиХ буде одгођена за извесни период, а минимално пола године.

- Тарифе Електропреноса и НОС-а потребно је исказати у износима који се фактуришу крањем купцу, како би могле бити приказане одвојено од дистрибутивне компоненте мрежарине на рачунима издатим крајњим купцима. То је у складу са опредељењем да рачун буде потпуно транспарентан и да купцу буду јасно приказани сви трошкови које плаћа по рачуну за утрошену електричну енергију – кажу у “Електропривреди РС”.

Потврђују да су у цену коришћења дистрибутивне мреже за крајње купце у РС укалкулисани су и пренесени трошкови коришћења мреже преноса и накнаде за рад НОС-а као и трошкови системских услуга.

Неминовна је промена тарифа

- Свако померање цене услуга, односно померање износа пренесених трошкова директно се одражава на приходе дистрибутивних предузећа, смањујући припадајући део дистрибутивне мрежарине за износ сразмеран повећању износа пренесених трошкова – тврде у ЕРС.

У постојећим условима ниских цена електричне енергије, одлука ДЕРК - а у корист Преноса и НОС – а неминовно би довела и до промена тарифних ставова и за крајње купце у Републици Српској и целој БиХ, без обзира на снабдевача – тврде у ЕРС.

У “Електропривреди БиХ” такође су реаговали на захтев за поскупљење мрежарине, тврдећи да ће у том случају повећати цену струје. Реаговали су и у Удружењу послодаваца ФБиХ који тврде да у “Електропреносу БиХ” понашају по принципу “може нам се”.

– Ми смо категорично против тога, јер нас аутоматски очекује поскупљење цене електричне енергије – каже Младен Панудуревић, директор Удружења послодаваца ФБиХ.

Изнад Црне Горе се појавило црвено плаво бело небо! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА