Најновије

ПОЗНАТИ СВЕТСКИ ИНФЕКТОЛОГ ЗА СРПСКЕ МЕДИЈЕ: Био сам у Вухану, власти су криле истину!

Чувени амерички инфектолог прича за српске медије како су изгледали последњи сати пре него што је Вухан стављен у потпуну блокаду.

Доктор Рајев Сантиаго Фернандо (Фото: Јутјуб)

Данима нико није помињао новооболеле, што ми је било сумњиво. Како нема заражених, а онда проглашаваш епидемију. Власти у Кини нису говориле грађанима истину.

Овим речима причу започиње Рајев Сантиаго Фернандо, амерички лекар који је међу првима био на терену када је проглашена епидемија Зика вируса и еболе. Фернандо, који је у Њујорку изгласан за најбољег инфектолога, до пре неколико дана боравио је у Вухану, епицентру коронавируса који је до сада однео најмање 80 живота.

Нико нам ни температуру није измерио

Фернандо је у кинески град стигао неколико дана пре него што је епидемија званично проглашена, а Вухан је напустио једним од последњих авиона којима је било дозвољено да полете са аеродрома пре него што је град стављен под тоталну блокаду.

Фернандо каже да су се власти понашале веома чудно, као и да су "крили истину од јавности".

- Био сам у Вухану до прошлог викенда. Неколико дана власти нису пријављивали новооболеле и то ми је било сумњиво. Немогуће је да немаш случај новооболелих пацијената у тренутку када проглашаваш епидемију. Власти су криле истину од својих грађана - започиње Фернандо причу.

Он каже да су у првим данима након проглашења епидемије начињени бројни пропусти.

- Напустио сам Вухан 18. јануара. На аеродрому нико није носио маске, нити су нас контролисали. Нису нам чак ни мерили температуру. Прошао сам контролу и ушао сам у авион као да се у том граду ништа не догађа - прича познати доктор.

Фернадно каже да је ово озбиљан пропуст тамошњих власти.

Закаснили са карантином?

- Пролази период инкубације за који још нисмо сигурни колико траје. Верује се да је две недеље, тек након тога крећу први симптоми. То значи да смо већ изгубили две недеље - да су закаснили са карантином - објашњава познати инфектолог.

Он сматра и да је Светска здравствена организација требало више да реагује због новонастале ситуације.

- Сматрам да би они требало да се састану већ почетком ове недеље и да прогласе пандемију. Према мом мишљењу, сувише су спори у доношење те одлуке. У овом тренутку већ имамо регистрованих 12 оболелих ван граница Кине. Морају свакодневно да прате ситуацију и да реагују што пре - објашњава Фернандо.

Зараза се шири

У последњих 48 сати у Кини су забележена 24 смртна случаја од коронавируса, чиме се број жртава попео на 81. Истовремено, регистровано је још неколико стотина новооболелих.

Пре затварања аеродрома у Вухану више стотина Кинеза је отпутовало широм света. Убрзо након блокаде Вухана из бројних земаља света су кренуле да пристижу информације о оболелима. Заражених има на територији САД, али и Европе, а пријављени су и случајеви оболелих у Јужној Кореји, Сингапуру...

Туристи из Вухана и у Београду

Кинески туристи из Вухана, који су претходна два дана боравили у Хрватској и у БиХ, требало би у току данашњег дана да уђу на територију Србије.

Епидемиолог Федералног завода за јавно здравље БиХ Андреа Јурић изјавила је да нема разлога за аларм и да је њихово здравствено стање уредно, преноси сарајевски Дневни аваз.

Градоначелник нудио оставку

Градоначелник Вухана понудио је данас оставку јер град није на најбољи начин реаговао на ширење вируса, иако је своје деловање на скали од 100 оценио са 80.

- Затворили смо град да бисмо зауставили ширење вируса, али вероватно ће нас историја памтити по лошем - рекао је Зоу Сиванг у интервјуу државној ЧТВ.

Он је навео да је спреман да поднесе оставку уколико ће то помоћи да се спречи ширење вируса. Он је признао да информација о ширењу вируса није довољно брзо објављена.

Он је за то делимично окривио процедуру по којој локалне самоуправе морају да траже одобрење од Пекинга како би пласирале такве информације.

Међутим, многи грађани критикују интервју на друштвеним мрежама, уз оцену да је градоначелник претерано хвалио сам себе.

Руси развијају вакцину за коронавирус, више о томе ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА