Најновије

ЗАВРШЕН ПРВИ РАЗГОВОР У БЕРЛИНУ: Ево шта су се договорили Србија и лажна држава око железнице!

Завршен је први састанак делегација Србије и лажне државе Косово у амбасади САД у Берлину о поновном успостављању железничког саобраћаја.

Ричард Гренел и Хашим Тачи (Фото: president-ksov.net)

Чланови делегација састали су се са амбасадором Ричардом Гренелом, специјалним изаслаником америчког председника за мировне преговоре Приштине и Београда. Како је потврдио Гренелов службеник за медије Дик Кастин, састанак је завршен али за сада нема додатних информација.

Постизање договора о успостављању железничког саобраћаја у начелу потврдили су Гренел и председник Србије Александар Вучић у петак (24. јануар) у Београду.

Гренел је о томе претходно у Приштини разговарао и са такозваним председником Хашимом Тачијем и лидерима покрета Самоопредељење и Демократског савеза Косова (ДСК) који преговарају о формирају нове владе окупиране српске покрајине на основу резултата избора од 6. октобра 2019.

Такозвану косовску страну, на основу одлуке одлазећег министра инфраструктуре Пала Лекаја, у Берлину представља Ђем Весељи, директор одељења за копнени транспорт и Рам Ћупева, директор путне инфраструктуре, док српску делегацију предводи Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово и Метохију у Влади Србије.

„Иако су наше институције спремне да наставе да доприносе стабилности и добросуседству, наглашавамо да какав год се споразум постигао, он ће бити само на основу Устава и закона на снази“, написао је Лекај на Фејсбуку.

Како се наводи у одлуци коју је Лекај потписао, преговарачка екипа лажне државе у Берлину ће моћи да потпише споразум или потребни аранжман за почетак функционализације директне железничке линије Приштина–Београд.

Договори о железничком саобраћају уследили су исте недеље када су се две стране, такође уз посредство Гренела, који је и амерички амбасадор у Берлину, сложиле о успостављању директног лета Приштина–Београд.

С друге стране, одлазећи такозвани премијер Рамуш Харадинај данас је новинарима изјавио да споразум о железницама није истинска понуда будући да је, практично, железничка инфраструктура на Косову веома слаба и такорећи нефункционална.

– Наше железнице које нас вежу са Србијом су у јако лошем стању. У процесу смо реновирања. То је један велики пројекат са ЕУ. Споразум са Србијом о саобраћају неће штетити (тзв.) Косову – казао је Харадинај, наводећи да велики број грађана лажне државе већ путује кроз Србију, да ће то сада моћи и авионом, а у будућности и возом.

Срби прекречили албански грб у Црној Гори, више о томе ОВДЕ.

Извор: Радио СЛободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА