Најновије

И ЊИМА СЕ СМУЧИЛО? Ево зашто је озбиљно забринут Високи савет судства и то саопштава јавности!

Високи савет судства изражава озбиљну забринутост због понашања и изјава високих државних функционера, којима се у јавности ствара неповерење у правосуђе и руши ауторитет суда и судија, гласи у саопштењу овог високог тела, објављеног са датумом 28. јануара ове године.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Тиме се подрива Уставом загарантована подела власти, као темељни основ правне државе. Високи савет судства подсећа да су сви државни органи и функционери дужни да својим поступањем и понашањем одржавају поверење у независност и непристрасност судија и суда, као и да им је забрањено коришћење јавног положаја и јавно иступање којим се утиче на ток и исход судског поступка. Стога је и недопустиво пре правноснажног окончања судског поступка било кога јавно оглашавати кривим или јавно проглашавати невиним, а такође је недопустиво јавно прозивати судије за правни став изражен у правноснажној судској одлуци, истакнуто је у овом саопштењу.

Такође, забрињавају изјаве појединих народних посланика којима се доводи у питање право судија на слободу мишљења, изражавања и удруживања. Када се наведено повеже са најавом увођења „екстерне контроле судске власти“ може се закључити да је на делу намера да се судству одузму атрибути равноправне гране власти.

Високи савет судства подсећа да је Предлогом Стратегије развоја правосуђа за период од 2019-2024. године, као општи циљ дефинисано даље јачање правне државе, јачање независности правосуђа и подизање нивоа поверења у правосудни систем, закључују у свом саопштењу.

Прочитајте ОВДЕ   каква је то контраофанзива на Косову.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА