Најновије

ОВО НАПРЕДЊАЦИ НЕЋЕ ДА ПОКАЖУ СРБИЈИ: Овако изгледа околина поред кинеске железаре у Смедереву! (ФОТО)

Какав ваздух дишемо у Србији је питање које је веома актуелно ових дана. Али, грађанима Смедерева је очигледно какав ваздух дишу.

Једна од Лингонлових фабрика (Фото: Јутјуб)

На друштвеним мрежама грађани Смедерева и околине постављају фотографије на којима се може видети колики је слој црне прашине.

Становници Смедерева, а нарочито из околине Железаре, већ дуго се жале на квалитет ваздуха који удишу. Прошле године одржали су протест испред Железаре, али сем саопштења HBIS GROUP, других резултата није било.

Да би се грађани активирали и мобилисали, ове године организовано је неколико акција "Смем ли да знам шта дишем", дељењем црвених беџева и стављањем маски на споменике у граду.

Иницијатива "Црвени беџеви" износила је у јавност да од две станице за мерење квалитета ваздуха, само она у центру града мери ниво ПМ честица, али су на својој Фацебоок страни скретали пажњу да се прекида слање информација са ове мерне станице. 

Група грађана Pro.Tok21 упутила је отворена писма Градоначелници др Јасни Аврамовић, Председнику Скупштине града Смедерева и Градском већу тражећи одговоре од градских власти зашто ништа није предузето поводом извештаја Агенције за заштиту животне средине за 2018. годину у којем је ваздух у Смедереву сврстан у трећу категорију -"прекомерно загађен ваздух где су прекорачене толерантне вредности за једну или више загађујућих материја". Питају надлежне, зашто нису већ донети План квалитета ваздуха и кртакорочни акциони план, које, према закону, локалне самоуправе морају донети када је ваздух треће категорије и колико је новца уложено у решавање проблема загађености? Ово удружење грађана предлаже и мере које би имале брзе ефекте: да се побољша градски и јавни саобраћај и котларнице пребаце на еколошки прихватљива горива.

Активности грађанских иницијатива за сада су резултирале само састанком са градоначелницом 23. јануара и обећањем да ће План квалитета ваздуха и краткорочни акциони план бити усвојени на првој следећој седници Скупшине града Смедерева.

До тада, грађани Смедерева ће гледати ваздух и што мање боравити напољу према препорукама лекара.

Како је српска војска обележила Савиндан погледајте ОВДЕ.

Извор: espreso.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА