Најновије

СРБИЈА НАЈАВИЛА ОШТРЕ РЕАКЦИЈЕ НА НАПАДЕ НА СРБЕ: Да ли ће Дачић испунити обећање?

Србија ће се реципрочно односити према свим потезима Црне Горе, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић коментаришући састанак који је синоћ хитно сазвао председник Александар Вучић поводом погоршане ситуације у региону, а нарочито у Црној Гори

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Дачић је новинарима казао да је састанак сазван нарочито после инцидента, односно напада на младића у Подгорици који је показао три прста, након чега је пребијен.

- Анализирали смо ситуацију на том састанку, надлежни државни органи су се обратили црногорским државним органима за информацију о каквом се инциденту ради, да ли је реч о етничком, да ли су мотиви етнички, односно да ли је реч о насиљу према Србима, јер не верујем да је тај младић могао да угрози више десетина или стотина људи сам, једино уколико то угрожавање није подизање три прста - казао је Дачић.

Говорећи о реципрочним мерама, шеф српске дипломатије је казао да је Министарство спољних послова ускратило броју два у црногорској амбасади - министру саветнику, у Београду присуство на састанцима у државним институцијама.

- Ако неко мисли да Србија неће реаговати, немој то да мисли - рекао је Дачић и навео да је ту реч о дипломатији.

Ипак, како каже, Србији је у интересу да се ситуација смири, а не да се надаље пооштрава.

- Зато позивамо све на мир, позивамо власти у Црној Гори на разговор са својим грађанима, не са нама, са својом црквом, која је већинска у Црној Гори - рекао је Дачић.

Према његовим речима, проблеми у Црној Гори нису испровоцирани из Србије, напротив, они се смирују уравнотеженим реакцијама власти из Београда.

Истиче да за проблеме настале у тој држави мора да постоји одговорност унутар саме Црне Горе, да се води дијалог, да се на миран начин решавају проблеми, за шта је, како каже, Србија животно заинтересована.

- Наравно да ћемо реаговати на сваки напад на Србе, јер нећемо ваљда дочекати то време где ће бити непожељне српске регистарске таблице у Црној Гори, да ће се неко пребијати због показивања три прста или ако се сећате да је Црна Гора изразила протест због покушаја паљења црногорске заставе, шта ћемо са снимцима који показују уринирање над српском заставом на шта се није огласила званична Црна Гора - навео је шеф српске дипломатије и подсетио да су званичници из Србије осудили покушај паљења црногорске заставе у Београду.

Како је додао, званични Београд жели смиривање ситуације.

- Ми уопште не оспоравамо црногорску државност, али антисрпство у Црној Гори, то не може да наиђе на аплауз из Београда - истакао је и додао да Србија чврсто стоји иза интереса и права српског народа који живи у Црној Гори.

Дачић наглашава да је Београд више пута истицао да се не злоупотребљавају неке друге теме које нису у домену интересовања Србије, а то је питање да ли ће Црна Гора да има своју државу.

- Тим питањем се сада нико у Србији не бави, ми се бавимо искључиво питањем права српског народа, којег има 29 одсто у Црној Гори - додао је министар спољних послова Србије.

Одговарајући на питање да ли сматра да је проблем у Црној Гори верске или политичке природе, Дачић каже да би то првенствено требало да буде верске природе и примећује да је то питање исполитизовано.

- То је зато што се жели да се то питање искористи за искорењивање СПЦ и утемељење неканонске ЦПЦ, а тиме се у ствари дугорочно жели смањити број Срба и српско присуство у Црној Гори и то правдајући се тиме да Срби угрожавају државност и независност ЦГ или да Србија то ради, што је апсолутно нетачно - казао је Дачић.

Наводећи да смо кроз историју некада били у једној, некада у две одвојене државе, Дачић је казао да се никада нисмо тукли и да то не смемо ни да дозволимо да се икада деси.

Одговарајући на питање да ли јавни дискурс који потенцира на разликама, а не на сличностима између Србије и Црне Горе удаљава од дијалога и решења проблема, Дачић је казао да је проблем у томе шта у Црној Гори раде Србима, а не у јавном дискурсу.

- Они треба да промене однос према Србима који тамо живе и они о томе треба да воде дијалог, шта ми имамо да водимо дијалог. То је њихова међународна обавеза - истакао је шеф српске дипломатије.

Наводећи да се председник Вучић срео са Милом Ђукановићем, Дачић је казао да црногорском председнику не пада на памет да мења тај закон и своју политику и додао да је његова концепција и политика та да су Срби реметилачки фактор који угрожава Црну Гору што је нетачно.

- Недавно су се сусрели Вучић и Ђукановић. Нови разговор неће ништа променити. Концепција Мила Ђукановића са којом иде на изборе је да су Срби реметилачки фактор и опасност за црногорску независност. Програм његове партије је ЦПЦ, какав разговор то може да промени - нагласио је Дачић.

Упитан шта се дешава са заједничким амбасадама Србије и Црне Горе, Дачић каже да то не постоји и појашњава да постоји споразум о могућностима да Србија заступа интересе грађана Црне Горе тамо где они немају своје амбасаде и где су заинтересовани и то када је реч о конзуларним питањима.

Додаје да је, такође, остављена могућност да негде у истим зградама буду обе амбасаде и наводи да за сада то нигде не функционише.

- Сматрам да то неће ни функционисати у наредном периоду - каже шеф српске дипломатије.

Бруталан напад на Србина усред Подгорице! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА